Wintertips voor je hond

De komende week krijgen we echt winters weer, heerlijk! Rennen, rollen en spelen in de sneeuw.

Wat is met dit weer belangrijk om op te letten bij jouw trouwe viervoeter? We hebben een aantal tips;

Tip 1 – Smeer de pootjes in!

Pekel en ijsklompjes kunnen wondjes veroorzaken op de voetzooltjes. Je kunt dit voorkomen door de voetzooltjes voor de wandeling in te smeren met vaseline of biobalm en de haren onder de pootjes kort te knippen.

Maak de pootjes na de wandeling goed schoon en controleer of er geen wondjes zijn ontstaan. Zitten er balletjes met sneeuw onder de pootjes? Trek deze er dan niet af, dit doet namelijk pijn. Maak het ijs warm met je handen en laat het smelten of gebruik lauwwarm water.

Tip 2 – Laat je hond niet te veel sneeuw eten

Happen in de sneeuw, sneeuwballen vangen, geweldig! Maar let op dat je hond niet te veel sneeuw eet. Dit kan zorgen voor buikpijn en vervelende maag/darm klachten. Het zou jammer zijn als je aan het einde van de dag met een zieke hond zit.

Tip 3 – Blijf in beweging

Een natte vacht isoleert minder goed waardoor je hond sneller onderkoelt kan raken. Zorg er dus voor dat je hond in beweging blijft. Let hier vooral ook goed op bij pups, die hebben nog niet genoeg weerstand tegen de kou. Ook de oudjes kunnen vaak minder goed tegen extreme kou. Heeft je hond een dunne vacht, trek hem dan een dekje aan om warm te blijven.

Tip 4 – Pekel/strooizout kan zorgen voor een zoutvergiftiging

Pekel, het smaakt zo heerlijk zout let dus op dat je hond het niet oplikt. Wanneer je hond op straat heeft liggen rollen kan het zout in de vacht terecht komen. Ook onder de pootjes kan de pekel blijven plakken, maak daarom bij thuiskomst de pootjes goed schoon. Dat kan gewoon met een bakje lauw water.

Tip 5 – Laat je hond niet rennen op het ijs

Het kan zorgen voor nare uitglijders wat in het vervelendste geval zelfs kan zorgen voor gescheurde pezen en/of spieren of een botbreuk.

Tip 5- Geniet!!

Geniet van dit heerlijke winterweer en stuur ons vooral een foto van de winterpret! Dit kan naar; info@dierenartsede.com

Dit artikel is gepubliceerd op 6 februari 2021
Volg ons op Facebook:

SPOED?

Buiten openingstijden kunt u bellen naar 0318 610 112. U krijgt dan te horen op welk nummer de dienstdoende arts bereikbaar is.

Lees hier meer spoedgevallen.