Wat is Leishmania bij de hond?

Leishmania is een parasiet die door een insectenbeet overgedragen kan worden. Leishmaniose is de ziekte die wordt veroorzaakt door de parasiet Leishmania.

Deze parasiet leeft op zandvliegjes in het zuiden van Europa, en hij wordt overgedragen wanneer het zandvliegje je hond prikt. Omdat honden steeds vaker mee op reis gaan naar zuid Europa, en ook omdat er steeds meer adoptie honden vanuit zuid Europa naar Nederland komen, is het een ziekte geworden die we regelmatig tegenkomen in de praktijk.

Wat zijn de verschijnselen van een infectie met leishmania bij de hond?

Het vervelende aan deze ziekte is dat de symptomen van Leishmaniose bij iedere hond anders zijn. Een hond die met de Leishmania parasiet besmet is, hoeft niet ziek te worden. Een hond kan ook alleen drager zijn, of kan drie maanden nadat je hond is geprikt ziek worden. Maar het kan het ook jaren duren voordat de klachten komen.

De Leishmania parasiet kan helaas alle organen en weefsels aantasten, dus zijn de verschijnselen van Leishmaniosis ook erg aspecifiek. De meest voorkomende verschijnselen zijn:

  • Huidproblemen, meestal aan de kop, maar kunnen over het gehele lichaam optreden
  • Oogproblemen: ontstekingen aan de ogen
  • Nierziekten: van mild tot ernstig nierfalen
  • Algemene ziekteverschijnselen: lusteloos, gewichtsverlies, koorts, verminderde eetlust , bloederige ontlasting/diarree, braken, bleke slijmvliezen
  • Overig: verdikte lymfeklieren, wisselende kreupelheid, bloedneuzen

Een infectie met de leishmania parasiet kan niet genezen worden, met medicatie is de infectie vaak wel goed onder controle te houden. Het voorkomen van een infectie met de leishmania parasiet is dus erg belangrijk!

Het voorkomen van een infectie met leishmania bij de hond

Bij honden die meegaan op vakantie naar het zuiden is het erg belangrijk te voorkomen dat ze door zandvliegjes worden gestoken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een tekenband (Scalibor®) gebruiken of andere middelen die werkzaam zijn tegen zandvliegen, zoals pipetjes (Advantix®).

Omdat zandvliegen rond zonsondergang het meest actief zijn, is het aan te raden de hond in de avonduren en ’s nachts zo veel mogelijk binnen te houden en om een muskietengaas of klamboe te gebruiken. 

Dit artikel is gepubliceerd op 21 april 2022
Volg ons op Facebook:

SPOED?

Buiten openingstijden kunt u bellen naar 0318 610 112. U krijgt dan te horen op welk nummer de dienstdoende arts bereikbaar is.

Lees hier meer spoedgevallen.