Vuurwerk

Vuurwerk tijdens de jaarwisseling, en de periode ervoor, kan een nare ervaring zijn voor je huisdier. Harde knallen, flitsen en sterke geuren kunnen huisdieren angstig maken. Gelukkig kun je als eigenaar, met een juiste training en eventueel hulp van supplementen of medicatie, helpen om de angst van je dier te voorkomen of te verminderen.

Geluidstraining kan helpen om de angst te voorkomen of te verminderen.

Belangrijk bij vuurwerktraining is dat je daar eigenlijk al mee moet beginnen voordat er buiten vuurwerk te horen is, zodat je huisdier niet alsnog schrikt van harde knallen.

Door middel van een vuurwerktraining leer je je huisdier niet (meer) bang te zijn voor harde vuurwerk geluiden.

Er staan er allerlei geluidsopnames van vuurwerk op internet. Begin met het zachtjes afspelen van de geluiden terwijl je met je huisdier speelt of hem brokjes of iets lekkers geeft. Het geluid voer je steeds iets verder op.

Maar let op, doe een paar stappen terug als je huisdier bang wordt en probeer het opnieuw rustig op te bouwen.

Vind je het lastig om dit zelf te doen? Een hondenschool of gedragstherapeut kan helpen!

Helpt de vuurwerktraining niet voldoende? Dan kan je aanvullend een supplement of medicatie geven om angst te verminderen.

Tip! Wacht niet tot het laatste moment om medicatie op te halen. Is je hond al erg angstig? Dan adviseren we om eind november te beginnen met supplementen en 28 december te beginnen met de medicijnen tegen vuurwerkangst.

Overleg met de dierenarts of assistent om te kijken welk middel het meest geschikt is voor jouw dier.

Supplementen bij vuurwerkangst:

  • Zylkène: kan ondersteuning bieden aan honden en katten bij spanning of bij spannende tijden en kan in combinatie met de medicatie gegeven worden. Zylkene kan gegeven worden aan honden en katten. Voor het beste resultaat begin je hier al een maand voor de jaarwisseling mee.
  • Adaptil tabletten: Deze tabletten met feromonen hebben een rustgevend en geruststellend effect (hond)
  • Adaptil halsband: Een halsband met feromonen met een rustgevend en geruststellend effect (hond) Zo heeft je viervoeter de geruststellende feromonen altijd om zich heen. Deze band kan je gebruiken naast de supplementen en de mediatie.
  • Adaptil en Feliway verdamper: Een verdamper voor in huis. Plaats de verdamper op de plek waar je hond of kat zich het meest bevind. De verdamper verspreid feromonen door de ruimte en geeft een veilig gevoel.
  • Konijnen en cavia’s zou je kalmerende kruiden kunnen geven zoals bijvoorbeeld; melisse, valeriaan of kamille

Medicatie bij vuurwerkangst voor honden:

Pexion® en Sileo®
Dit zijn op dit moment de enige geregistreerde diergeneesmiddelen bij acute vuurwerkangst voor honden.

Pexion®: Pexion heeft een sterk angst remmende werking. Het zijn tabletten die 2x per dag gegeven worden. De Pexion kan vanaf 28 december gegeven worden tot aan 1 januari.

Sileo® : Dit is een gel die op het tandvlees, in de wang aangebracht moet worden. Het maakt het dier minder gevoelig voor geluid en remt angst. 

Medicatie bij vuurwerkangst voor katten:

  • Gabapentine
    Dit middel wordt voorgeschreven als een pijnstiller, vooral bij neurogene pijn. Bij katten werkt het ook rustgevend en angst remmend en daarom wordt het ook gebruikt bij vuurwerkangst (en bezoeken aan de dierenarts) Het kan eenmalig op oudjaarsdag gegeven worden en werkt ongeveer 8 uur.

Alprazolam® werd door gedragsdeskundigen van de Faculteit Diergeneeskunde aanbevolen en voorgeschreven.

Maar, volgens de huidige wetgeving mag dit middel alleen nog worden meegegeven indien andere, geregistreerde middelen, niet voldoende werken. Daarvoor zal de dierenarts uw dier altijd moeten zien!

Dit artikel is gepubliceerd op 10 november 2022
Volg ons op Facebook:

SPOED?

Buiten openingstijden kunt u bellen naar 0318 610 112. U krijgt dan te horen op welk nummer de dienstdoende arts bereikbaar is.

Lees hier meer spoedgevallen.