Paddenstoelen

Ze zijn er op het moment volop in veel kleuren, vormen en maten; paddenstoelen!

Hoe prachtig ze er ook uitzien, ze kunnen ook erg gevaarlijk zijn voor je hond. Hier lees je waarom dit gevaarlijk is en wat je moet doen als je hond van een paddenstoel gegeten heeft;

Met name tijdens het herfstseizoen zijn er veel plekken waar je paddenstoelen tegen komt; In het bos, bij de uitlaatveldjes in de wijk of misschien wel in je eigen tuin. Juist vanwege de vormen, kleuren en soms aparte geur kunnen paddenstoelen erg aantrekkelijk zijn voor honden. Vooral jonge honden met hun nieuwsgierigheid en enthousiasme kunnen het soms niet weerstaan om er een hap van te nemen.

Wat moet ik doen als mijn hond een paddenstoel heeft gegeten?

Ga altijd naar de dierenarts, wacht niet af. Ook wanneer je er niet helemaal zeker van bent of je hond de paddenstoel binnen heeft gekregen is het verstandig uit voorzorg naar de dierenarts te gaan. Ze zijn natuurlijk niet allemaal even giftig en gevaarlijk, maar je kunt het risico beter niet lopen. Wanneer je hond een giftige paddenstoel eet kan dit namelijk ernstige symptomen veroorzaken. En je hond kan er in het slechtste geval zelfs aan overlijden. Er zijn zoveel verschillende paddenstoelen en het is erg ingewikkeld om met zekerheid de giftige van de niet-giftige paddenstoelen te onderscheiden.

Er is helaas geen tegengif voor een paddenstoelenvergiftiging. Maar belangrijk is om de paddenstoel zo snel mogelijk het lichaam uit te krijgen. Dit doen we door de hond te laten braken. Neem als dat lukt de paddenstoel mee naar de dierenarts, of maak er een duidelijke foto van. Zodat er eventueel gekeken kan worden om welk soort het gaat.

Een lijst van giftige paddenstoelen is terug te vinden via deze link; https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_giftige_paddenstoelen

Dit artikel is gepubliceerd op 10 november 2020
Volg ons op Facebook:

SPOED?

Buiten openingstijden kunt u bellen naar 0318 610 112. U krijgt dan te horen op welk nummer de dienstdoende arts bereikbaar is.

Lees hier meer spoedgevallen.