Behandelingen
Waarvoor kunt u bij ons terecht?Waarvoor kunt u bij ons terecht?
Balie/medicijnen en dieetvoeding
Als de praktijk open is kunt u aan de balie terecht voor het afhalen van medicijnen, middelen tegen vlooien, teken en wormen, (dieet)voeding, gebitsverzorgende- en vachtverzorgende producten.
Daarnaast kunt u bij de paraveterinair terecht voor al uw vragen.
Consulten
Tijdens het consult kunt u als eigenaar met uw huisdier terecht bij de dierenarts voor entingen, onderzoeken en diverse behandelingen en mocht u vragen hebben over uw huisdier dan kunt u deze met de dierenarts bespreken. Wij werken uitsluitend op afspraak.
Expertises
Dierenarts Ede heeft naast de eerstelijns werkzaamheden een aantal aandachtsgebieden waar we meer aanbieden dan de standaard zorg. Willem van der Linden heeft zich verdiept in de cardiologie (ziektekunde van hart en bloedvaten) naast de hart echo’s bij honden en katten maakt hij ook echo’s van de buik. Lies Veltman-Hof heeft zich naast de cardiologie en echografie van de buik verdiept in de tandheelkunde en de katten, konijnen en knaagdieren geneeskunde. Tevens doet zowel Willem als Lies de laparoscopische sterilisatie (sterilisatie via kijkoperatie).
Behandelingen
We hebben moderne en uitgebreide apparatuur zodat wij alles in huis hebben om uw huisdier uitgebreid te kunnen onderzoeken en behandelen; Een operatie, laparoscopische sterilisatie, gebitsbehandeling, röntgenfoto, echografie, endoscopie, ECG en onderzoek van bloed, urine en faeces.
Operatie
Alle regelmatig voorkomende operaties kunnen in onze kliniek worden verricht. Wij plannen operaties, net als tandheelkundige ingrepen, in de ochtend in, zodat uw dier alle tijd heeft om goed en rustig wakker te worden onder ons toezicht. Uw dier kan vrijwel altijd dezelfde dag weer lekker mee naar huis.
Wij realiseren ons dat een ingreep onder narcose voor u een spannende aangelegenheid is. U mag vertrouwen op onze ervaring en betrokkenheid
Wij hebben de beschikking over moderne bewakingsapparatuur om alles rondom de operaties zo veilig en pijnloos mogelijk te laten verlopen. Bij een operatie maken wij gebruik van gasnarcose en bewakingsapparatuur. Dit is een zeer veilige manier van narcose, waarbij de duur van de narcose beperkt kan blijven. Het dier is na afloop snel wakker en heeft minder last van resteffecten. Op deze manier kan de diepte van de narcose makkelijk aangepast worden en kan het dier zo nodig beademd worden.
Laparoscopische sterilisatie
Naast de ‘gewone’ sterilisatie, waar via een buikwond de eierstokken worden verwijderd, kan een teef ook via laparoscopie worden gesteriliseerd. Via 3 kleine gaatjes worden dan met behulp van een scoop de twee eierstokken van de teef verwijderd. Voordeel is dat je de eierstokken goed in beeld hebt en de buikwond minder groot is. Met name bij de middenslag en grote honden is dit een voordeel.
Gebitsbehandeling
Honden en katten maar ook konijnen en knaagdieren hebben geregeld problemen met hun gebit. Tandsteen, ontstoken tandvlees, verkeerde stand van elementen, melktanden die blijven zitten of andere afwijkingen komen regelmatig voor.
Een gezond gebit is erg belangrijk voor de gezondheid van het dier. Een ontstoken tand of kies kan erg pijnlijk zijn. Het vervelende bij dieren is dat ze dit nagenoeg niet laten merken en het dus niet snel opvalt bij de eigenaar. Daarnaast kunnen de bacteriën die zich ophopen in het tandplak vervelende ontstekingen veroorzaken.
Het is daarom goed om het gebit van je huisdier regelmatig te (laten) controleren.
Een veelgestelde vraag is of wij een prijsschatting van de behandeling kunnen geven. Dit is erg lastig voor ons als wij uw huisdier nog niet hebben gezien, omdat de prijs wordt gebaseerd op de tijd die de dierenarts met de behandeling bezig zal zijn. Ons advies is daarom ook om eerst op gebitscontrole te komen, zodat we dit voor u kunnen inschatten.
Narcose
Anesthesie op maat is erg belangrijk. Zo heeft een jong dier een andere narcose nodig dan een ouder dier. Konijnen en knaagdieren zijn gevoeliger voor narcose, de narcose zal anders gaan dan bij een hond of kat.
Ook dieren met lichamelijke afwijkingen, zoals bijvoorbeeld een hartprobleem, nier- of leverprobleem hebben een aangepaste narcose nodig. Wij hebben uitgebreide narcose mogelijkheden, zodat we uw dier altijd op de meest veilige manier onder narcose kunnen brengen.
Ook de monitoring tijdens de narcose is belangrijk. Gedurende de gehele behandeling houden wij de hartfunctie, de ademhaling en de temperatuur van het dier goed in de gaten.
Voordat uw huisdier onder narcose gebracht wordt, krijgt hij eerst een lichamelijk onderzoek. Bij (oudere) dieren met een hoger narcose risico, adviseren we van te voren een bloedonderzoek te doen om de lever- en nierfunctie te controleren. Mochten we afwijkingen vinden, kunnen we daar de narcose op aanpassen.
Wanneer u uw huisdier na de narcose naar huis mag, krijgt u nog nazorginstructies voor thuis zodat u thuis weet waar u op moet letten. Hieronder vind u meer informatie over de voor en nazorg bij operaties en behandelingen onder narcose.
Röntgenfoto
Voor het nader onderzoek van botten, gewrichten, borst- en buikholte maken wij gebruik van een digitaal röntgenapparaat.
Er wordt een foto gemaakt in zijwaartse richting en een van bovenaf. Ook voor dit onderzoek hoeven de dieren in de regel niet onder narcose.
De röntgenfoto’s worden direct na de opnames op de computer bekeken en de uitslag wordt direct met de eigenaar besproken. Ook maken wij officiële heup (HD) en elleboog (ED) foto’s.
Echografie
Bij klachten aan het hart, de blaas, de prostaat, de nieren, de baarmoeder of andere buikklachten is er de mogelijkheid om een echo te maken. Een echo kan veel verheldering geven over de oorzaak van de klacht. Ook kan met een echo een dier gecontroleerd worden op dracht.
Lees hier meer over de hart echo.
ECG
Een electrocardiogram (ECG) is een registratie van de hartactiviteit. Bij hartklachten kan een ECG verheldering geven over de oorzaak van de hartkwaal. Ook kan met een ECG bij bepaalde hartklachten gecontroleerd worden of deze verbetert, stabiel blijft of verergert.
Bij dit onderzoek worden er elektroden verbonden aan de huid van het dier bij de oksels en liezen en wordt vervolgens de elektrische activiteit van het hart gemeten. Het onderzoek vindt plaats bij een wakker dier, ze hoeven hier niet voor onder narcose. Het registreren van de hart activiteit duurt niet zolang, hooguit 15 minuten. Daarna moeten de meetgegevens geanalyseerd worden
Hart echo
Eén van de mooiste methodes om een indruk te krijgen over het functioneren van het hart is de echografie. Bij dit onderzoek worden er opnames gemaakt vanuit verschillende richtingen van het hart. Zo kunnen we de diverse onderdelen van het hart opmeten. Ook kunnen we met behulp van kleurendoppler de bloedstroom binnen het hart in beeld brengen. Zo kunnen we zien of bepaalde kleppen lekken en of dat gevolgen heeft voor het hart.
Bij dit onderzoek moet het dier op een speciale tafel liggen waar een gat in zit. Het dier ligt in rechter zijligging en via een gat in de tafel wordt een scan kop van de echo tegen de rechter borst wand gehouden. Van te voren is de huid van de borstkas kaalgeschoren net achter de rechter voorpoot . Het dier hoeft in de regel niet onder narcose en het onderzoek is niet pijnlijk.
Als het dier goed meewerkt en alles toelaat dan duurt het onderzoek hooguit 15 minuten. Daarna gaat de dierenarts de beelden analyseren en alles opmeten. Dit duurt ongeveer 30 minuten en daarna wordt de uitslag met u besproken.
Zo is het voor ons mogelijk om de meest voorkomende hartafwijkingen bij honden en katten te diagnosticeren en te behandelen zoals :
- Mitralisendocardiose of Mitralis insufficiëntie, meestal bij kleine hondenrassen
- DCM ( Dilatoire cardiomyopathie)meestal bij grotere hondenrassen
- HCM ( Hypertrofische Cardio Myopathie) bij de kat
Laboratoriumonderzoek
Voor nader onderzoek van bijvoorbeeld ontlasting, urine, bloed en oorswabs beschikt onze praktijk over een ruim ingericht laboratorium. Dit is ons inziens een vereiste om snel een diagnose te kunnen stellen of om bepaalde aandoeningen uit te sluiten.
Bloedonderzoek
Bloedonderzoek kan worden uitgevoerd om een beeld te krijgen van het functioneren van verschillende organen in het lichaam van uw huisdier. De bloedafname gebeurt meestal al tijdens de afspraak in de behandelkamer.
Het bloed kunnen we voor een groot deel zelf onderzoeken in ons moderne en uitgebreide laboratorium, met als voordeel dat we de uitslag snel hebben. Een enkele keer sturen wij het bloed op naar IDEXX VetMedLab.
Urineonderzoek
Urine onderzoek wordt bij ons ook veelvuldig uitgevoerd. Dieren met bijvoorbeeld een blaasontsteking kunnen met urineonderzoek beter begeleid worden in de behandeling.
Ontlastingsonderzoek
Onderzoek op wormen of andere parasieten kan bij ons uitgevoerd worden. Bij verteringsonderzoeken en meer specialistische onderzoeken sturen wij de ontlasting op naar IDEXX VetMedLab.
Bloeddrukmeting kat
Een te hoge bloeddruk (hypertensie) is een vaak voorkomende aandoening bij katten. Het wordt het meest gezien bij katten van middelbare tot oude leeftijd. Een verhoogde bloeddruk is schadelijk voor de gezondheid, daarom is de opsporing hiervan belangrijk om schade te voorkomen.
In het beginstadium merk je als eigenaar vaak weinig tot niks aan de kat, terwijl een hoge bloeddruk wel veel schade geeft aan de organen. Met name ogen, het hart, de nieren en de hersenen. Vaak zien wij de katten pas op het spreekuur als er grote problemen optreden, zoals acute blindheid, verschijnselen van een hersenbloeding of nierfalen.
De diagnose is dan te laat vast gesteld en is er onherstelbare schade aan de organen. Daarom is het belangrijk om bij oudere katten preventief de bloeddruk te meten om zo gezondheidsproblemen te voorkomen. Wij adviseren bij katten de bloeddruk jaarlijks te meten vanaf een leeftijd van 7 jaar.
Hoe gaat een bloeddrukmeting in zijn werk?
Omdat door angst en spanning de bloeddruk omhoog gaat is het belangrijk dat er genoeg tijd wordt uitgetrokken om een betrouwbare meting te verrichten.
De meting vindt plaats bij ons op de praktijk en als eigenaar mag je daar natuurlijk bij aanwezig zijn, graag zelfs! Bij elkaar duurt dit ongeveer 30-40 minuten. De bloeddruk is bij katten eenvoudig te meten, om de staart word een opblaasbaar bandje (cuff) geplaatst, deze cuff wordt een aantal keer opgepompt en zo wordt de bloeddruk gemeten. Het doet geen pijn, het kan voor de kat wel een beetje vreemd aanvoelen.
Volg ons
Maandag t/m vrijdag: 08:30 tot 18:00 uur
Zaterdag & zondag: gesloten
Behandeling volgens afspr
Praktische informatie
Online afspraak maken
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Contact
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 08:30 tot 18:00 uur
Zaterdag & zondag: gesloten
Behandeling volgens afspraak
Volg ons
Praktische informatie
Online afspraak maken
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Design & Realisatie: Pica2Studio