Op zoek naar een pup? Volg de checklist!

Ben je op zoek naar een nieuwe pup? Volg onze Checklist!

Wanneer je alle punten van deze checklist volgt kan dit helpen voorkomen dat je terecht komt bij een malafide handelaar of fokker.

Helaas zien we het regelmatig op de praktijk; puppy’s afkomstig van een broodfokker of hondenhandelaar. Vooral nu er meer vraag is naar pups dan aanbod van goede fokkers kunnen de wachttijden voor een pup soms lang zijn.

Broodfokkers en hondenhandelaren spelen hier op in. Deze mensen zien de pups puur en alleen als handel, en houden over het algemeen weinig rekening met het welzijn en de gezondheid van de dieren. Ze importeren pups uit het buitenland of hebben schuren vol met teefjes van allerlei rassen in alle soorten en maten.

Zo lang er mensen zijn die een pup via zo’n handelaar of broodfokker kopen blijft deze handel in stand. Mensen worden om de tuin geleid en voor de gek gehouden, Lees je dus goed in en volg de Checklist wanneer jij van plan bent een puppy te kopen. Op deze manier kan je voorkomen dat je terecht komt bij zo’n malafide fokker of handelaar. Eenmaal oog in oog met zo’n schattige pup en je bent verkocht! Probeer dan nog maar eens nee te zeggen…

Het is ontzettend belangrijk dat de moederhond aanwezig is wanneer jij gaat kijken naar jouw toekomstige pup. Zij leert de pups namelijk hoe ze zich moeten gedragen en wat normaal hondengedrag is. De pups die verhandeld worden vanuit Oost Europa worden veel te vroeg, soms al vanaf 4 of 5 weken, bij hun moeder weggehaald. Een pup leert in de eerste weken van zijn leven niet hoe hij zich moet gedragen tegenover mensen en soortgenoten, maar ook niet dat hij niet bang hoeft te zijn voor geluiden die voor ons heel normaal zijn. Geluiden zoals; langsrijdende auto’s, fietsers, een tikkend stoplicht of spelende kinderen. Dit noemen we socialisatie, en een dier dat niet goed gesocialiseerd is kan levenslang gedragsproblemen vertonen. Door het gemis van de moederhond kan het immuunsysteem van de pup zich niet goed ontwikkelen waardoor de pup ook veel vatbaarder is voor infecties. Ze hebben vaak meerdere parasieten bij zich en daarnaast is het leed van de fokteefjes op deze bedrijven groot.

Mocht je een pup op het oog hebben en wil je graag advies? Neem vooral contact op met de praktijk, wij helpen graag!

Print je checklist; Checklist-pup

Dit artikel is gepubliceerd op 25 mei 2021
Volg ons op Facebook:

SPOED?

Buiten openingstijden kunt u bellen naar 0318 610 112. U krijgt dan te horen op welk nummer de dienstdoende arts bereikbaar is.

Lees hier meer spoedgevallen.