Onze tips voor een veilig oud en nieuw!

Het einde van het jaar komt in zicht, dit betekend dat we ons gaan voorbereiden op een veilig oud en nieuw!

Een spannende tijd als je huisdier bang is voor vuurwerk. We hebben een aantal tips en informatie over vuurwerkangst om de jaarwisseling goed door te komen.

Tip! Wacht niet tot het laatste moment om medicatie op te halen. Is je hond erg bang? Dan adviseren we om 28 december al te beginnen met de tabletten tegen vuurwerkangst, en door te gaan tot 1 januari.

Maak de omgeving voor je dier zo prettig en veilig mogelijk:

  • Om weglopen (uit schrik) te voorkomen maar ook om het opeten van vuurwerk te voorkomen kan je je hond het beste aan de riem uitlaten
  • Houd katten al een paar dagen voor oudjaarsdag binnen, zorg dat ook het kattenluik dicht is en zorg voor meerdere verstopplekjes zoals bijvoorbeeld een grote doos met een ingang en een kleedje erin
  • Demp zo veel mogelijk het geluid van vuurwerk door ramen, roosters en gordijnen te sluiten
  • Zorg voor voldoende afleiding voor de hond in de vorm van bijvoorbeeld wat hersenwerkspelletjes of een kluif die lekker lang mee gaat
  • Zet voor katten eten, drinken en een kattenbak op de kamer waar ze zich verstoppen 
  • Laat je hond of kat liggen waar hij/zij wil, dat is op dat moment voor het dier de fijnste plek
  • Ook konijnen  hebben vuurwerkstress! Laat je buitenkonijnen tijdelijk in de schuur of garage wonen, of isoleer het buitenhok extra en zorg voor fijne plekken waar ze zich terug kunnen trekken.
  • Beloon niet het angstige gedrag door je hond extra aan te halen, dus meer dan je normaal zou doen. Wel goed is om steun te bieden wanneer je hond veiligheid zoekt en graag bij je wil zitten of liggen.
  • Chip je dier, en/of controleer de registratie. Bij weglopen is de kans op terugvinden een stuk groter
  • Heeft je dier medicatie gehad? Doe de volgende dag rustig aan, totdat de medicatie volledig uitgewerkt is

Supplementen bij vuurwerkangst:

  • Zylkène: kan ondersteuning bieden aan honden en katten bij spanning of bij spannende tijden en kan in combinatie met de medicatie gegeven worden. Zylkene kan gegeven worden aan honden en katten.
  • Adaptil tabletten: Deze tabletten met feromonen hebben een rustgevend en geruststellend effect (hond)
  • Adaptil halsband: Een halsband met feromonen met een rustgevend en geruststellend effect (hond) Zo heeft je viervoeter de geruststellende feromonen altijd om zich heen.
  • Adaptil en Feliway verdamper: Een verdamper voor in huis. Plaats de verdamper op de plek waar je hond of kat zich het meest bevind. De verdamper verspreid feromonen door de ruimte en geeft een veilig gevoel
  • Konijnen en cavia’s zou je kalmerende kruiden kunnen geven zoals bijvoorbeeld; melisse, valeriaan of kamille

Medicatie bij vuurwerkangst voor honden:

Pexion® en Sileo®
Dit zijn op dit moment de enige geregistreerde diergeneesmiddelen bij acute vuurwerkangst voor honden.

Pexion®: Pexion heeft een sterk angst remmende werking. Het zijn tabletten die 2x per dag gegeven worden. De Pexion kan vanaf 28 december gegeven worden tot aan 1 januari.

Sileo® : Dit is een gel die op het tandvlees, in de wang aangebracht moet worden. Het maakt het dier minder gevoelig voor geluid en remt angst. 

Medicatie bij vuurwerkangst voor katten:

  • Gabapentine
    Dit middel wordt voorgeschreven als een pijnstiller, vooral bij neurogene pijn. Bij katten werkt het ook rustgevend en angst remmend en daarom wordt het ook gebruikt bij vuurwerkangst (en bezoeken aan de dierenarts) Het kan eenmalig op oudjaarsdag gegeven worden en werkt ongeveer 8 uur.

Alprazolam® werd door gedragsdeskundigen van de Faculteit Diergeneeskunde aanbevolen en voorgeschreven.

Maar, volgens de huidige wetgeving mag dit middel alleen nog worden meegegeven indien andere, geregistreerde middelen, niet voldoende werken. Daarvoor zal de dierenarts uw dier altijd moeten zien!

Dit artikel is gepubliceerd op 24 december 2021
Volg ons op Facebook:

SPOED?

Buiten openingstijden kunt u bellen naar 0318 610 112. U krijgt dan te horen op welk nummer de dienstdoende arts bereikbaar is.

Lees hier meer spoedgevallen.