Nieuwe regelgeving voor identificatie en registratie voor honden

In Nederland is het chippen en registreren van honden verplicht. De registratieplicht geldt voor elke hond die na 1 april 2013 is geboren of uit het buitenland komt. Vanaf 1 november 2021 zijn er nieuwe, strengere regels bijgekomen;

De vraag naar honden in Nederland is groot en niet alle honden komen van goede fokkers. Deze extra regels zorgen voor een betere controle op de hondenhandel. Het is straks direct duidelijk waar de hond vandaan komt, en van wie de hond een chip en een paspoort kreeg.

Krijgt uw hond eenmalig een nestje? Of haalt u een hond uit het buitenland?

Iedere (hobby) fokker en iedere importeur van één of meerdere honden moet zich laten registreren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar moet u een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aanvragen voor niet bedrijfsmatig gehouden honden. Dit nummer heeft u ook nodig als u uw dier(en) laat chippen en registreren door een dierenarts. Heeft u als houder geen UBN? Dan mag de dierenarts niet chippen en ook geen paspoort afgeven.

Een groot deel van de hondenhandel is illegaal. In de illegale hondenhandel is aan pups veel geld te verdienen, en er wordt weinig rekening gehouden met de gezondheid van de moederhonden en puppy’s. Deze extra regels zijn daarom hard nodig! Zo kunnen we dingen voorkomen zoals:

  • pups die op te jonge leeftijd worden gescheiden van hun moeder
  • zieke en slecht gesocialiseerde pups
  • besmette honden die een gevaar zijn voor de volksgezondheid (bijvoorbeeld hondsdolheid, een ziekte die van hond op mens overgaat)
  • het misleiden van hondenkopers door buitenlandse pups te verkopen met Nederlandse chips en paspoorten

Dit betekent dat een hond vanaf 1 november 2021 alléén overgedragen mag worden met geregistreerde chip (bij één van de aangewezen portalen) en Europees Dierenpaspoort.

Wilt u een hond kopen, maar is deze niet gechipt, geregistreerd en/of is er geen paspoort aanwezig? Dan is degene waarvan u de hond koopt in overtreding en brengt dit voor u ook risico’s mee. Het is dan af te raden de hond te kopen.

Voor meer informatie en/of het aanvragen van een UBN nummer kunt u hier terecht: https://mijn.rvo.nl/bedrijfsmatig-huisdieren-houden

Dit artikel is gepubliceerd op 3 november 2021
Volg ons op Facebook:

SPOED?

Buiten openingstijden kunt u bellen naar 0318 610 112. U krijgt dan te horen op welk nummer de dienstdoende arts bereikbaar is.

Lees hier meer spoedgevallen.