Nagels knippen bij je kat

Nagels knippen bij een kat is vaak niet nodig omdat de meeste katten hun nagels zelf bijhouden. Maar binnenkatten of oudere katten kunnen soms wel wat hulp gebruiken bij hun manicure. Maar hoe doe je dat?

Ten eerste is het belangrijk de juiste nagelschaartje te gebruiken, de nagel van een kat heeft een kegelvorm dus er is een schaar nodig die gemaakt is voor ronde nagels.

Een kattennagel heeft een levend en een levenloos deel. Heeft je kat lichte nagels? Dan zie je het verschil heel goed; het levenloze deel herken je aan de witte kleur, het levende deel is roze. Bij donkere nagels is dit lastiger te zien, maar je kunt de lichte nagels als richtlijn gebruiken.

Eerst wennen

Probeer voorzichtig eens een nageltje te bekijken, pak één van de pootjes vast en druk voorzichtig op een voetkussentje, en beloon je kat. Hierdoor went hij al aan het gevoel dat bij de nagelverzorging komt kijken. Gaat dit goed? Knip of vijl dan het eerste nageltje, oefen met veel geduld en blijf je kat tussendoor belonen.

Hoe knip ik de nagels van mijn kat?

Zorg dat je zelf ontspannen bent, katten voelen je feilloos aan. Wanneer je zelf wat zenuwachtig voor dit klusje bent dan zal je kat zelf ook onrustig worden. Raakt je kat gespannen of bozig, stop dan en beloon hem. Een andere keer ga je verder.

  • Zet je kat op een handdoek of kleedje op tafel
  • Houd je kat op een ontspannen manier vast
  • Pak een teentje vast en knijp zacht op zijn voetkussentje net achter het nagelbed; hierdoor komt de nagel tevoorschijn
  • Knip een stuk van het lichte/witte deel van de nagel af. Blijft wel ruim voor het roze gedeelte
  • Werk alle nageltjes af (vergeet niet de duim!) en beloon je kat tussendoor en na afloop

Te lange nagels kunnen gaan ingroeien. Het is belangrijk dat je niet zelf met een ingegroeide nagel aan de slag gaat, maar dit bij de dierenarts laat doen. Het is een naar klusje en voor de kat is het vaak pijnlijk omdat het ontstoken is.

Vind je nagels knippen lastig, of ben je bang dat je je kat pijn doet dan kan je dit altijd op de praktijk laten doen. Ben je lid van het Huisdierenzorgplan, dan is het nagels knippen bij je kat zelfs gratis.

Dit artikel is gepubliceerd op 15 april 2021
Volg ons op Facebook:

SPOED?

Buiten openingstijden kunt u bellen naar 0318 610 112. U krijgt dan te horen op welk nummer de dienstdoende arts bereikbaar is.

Lees hier meer spoedgevallen.