Myiasis bij het konijn

In de zomer is de kans op myiasis groot. Myiasis komt voor wanneer de groene vlieg haar eitjes legt in de vacht van het konijn. Dit doen ze op natte, broeierige plekken. De eitjes ontwikkelen zich snel tot maden, wat gevaarlijk is voor je konijn.

Konijnen met myiasis zijn vaak sloom, eten slecht en hebben een vieze achterkant waardoor ze erg stinken. De maden zelf zitten onder de huid, onder de vacht waardoor ze vaak slecht zichtbaar zijn. Er kunnen wel vliegen gezien worden in het hok.

Heb je het het vermoeden dat je konijn myiasis heeft? Schakel dan direct de dierenarts in!
Tips om myiasis te voorkomen:

  • Houdt de vacht van je konijn droog en schoon. In de warmere maanden is het goed om de vacht, met name onder de staart, regelmatig te controleren op vuil en maden. Ook is het schoon en droog houden van de omgeving van het konijn erg belangrijk.
  • Verkeerde voeding kan diarree veroorzaken. Dit kan weer leiden tot aangekoekte ontlasting bij je konijn en dat trekt de vliegen aan. Zorg voor voldoende ruwvoer (hooi)
  • Bescherm het hok met vliegengaas, of een klamboe. Hierdoor kunnen vliegen (bijna) niet binnen komen, waardoor ze niet in de buurt van het konijn kunnen komen.
  • Een anti-myiasis spray kan helpen om madenziekte te voorkomen.
Dit artikel is gepubliceerd op 17 juni 2022
Volg ons op Facebook:

SPOED?

Buiten openingstijden kunt u bellen naar 0318 610 112. U krijgt dan te horen op welk nummer de dienstdoende arts bereikbaar is.

Lees hier meer spoedgevallen.