Met je kat naar de dierenarts

Socialisatie kitten

Een bezoek aan de dierenarts is niet de meest favoriete bezigheid van de meeste katten. Het mandje, de reis, de wachtkamer en een lichamelijk onderzoek, het is bijna een garantie voor stress. We hebben een aantal tips om het hopelijk voor jou en je kat wat makkelijker te maken;

Kies de juiste vervoersmand

  • De mand moet groot genoeg zijn om de kat er makkelijk in en uit te halen
  • Neem een stevige mand die ook makkelijk schoon te maken is
  • Mandjes die aan de bovenkant open kunnen zijn het makkelijkst. Op die manier kan de kat op de behandeltafel in het onderste deel blijven zitten, wat ervoor kan zorgen dat de kat rustiger blijft.
  • Bedek het mandje tijdens het vervoer met een deken of een handdoek met eigen geur
  • Til het mandje met beleid: voorkom heftige bewegingen of stoten.
  • Ga je met 2 katten tegelijk naar de dierenarts, zet ze dan allebei in een eigen vervoersmand.

Vertrouwde geuren zullen je kat minder gestrest maken

  • Gebruik het mandje ook thuis als slaapplek of als plek waar regelmatig wat lekkers te halen is. Hierdoor associeert de kat het mandje niet alleen met een bezoek aan de dierenarts.
  • Leg een dekentje of kledingstuk in het mandje wat ruikt naar thuis.
  • Spray een half uur voor vertrek Feliway (feromonen) in het mandje
  • Neem een extra dekentje met eigen geur mee van huis voor het geval dat de kat het mandje bevuilt.
  • Wanneer je kat in paniek raakt, wikkel hem dan in een handdoek en stop hem rustig met handdoek en al in het mandje.

Op de praktijk

Helaas kunnen we niet alle stress voorkomen, maar we doen ons uiterste best om de ervaring voor de kat (en voor jou als eigenaar) zo positief mogelijk te laten verlopen. Je kan het kattenmandje bij ons in de wachtkamer hoog neerzetten op de kattenparkeerplaats zodat de kat zich veiliger voelt. Daarnaast proberen we de wachttijden zo kort mogelijk te houden door op afspraak te werken.

Thuiskomen (bij huishoudens met meerdere katten)

Thuiskomen is niet altijd een feest, want soms kan de thuisblijvende kat ineens gaan blazen of grommen naar de kat die terugkomt van de dierenarts. Katten communiceren via geuren. Een kat die van de dierenarts komt ruikt anders, het kan gebeuren dat de thuisblijver daardoor zijn huisgenoot niet meteen herkent.

Waggelend lopen of een kap kunnen ook grote verwarring veroorzaken bij de thuisblijver. Sommige katten reageren door de kat die is weggeweest te gaan poetsen van top tot teen, zo werken ze alle vreemde geuren weg en ruikt de kat weer vertrouwd. Maar er zijn ook katten die kunnen boos reageren, angstig of zelfs overgaan tot een aanval.

Laat een kat na een dierenartsbezoek daarom eerst thuis bijkomen in een aparte ruimte totdat hij weer volledig helder en op zijn gemak is. Neem daar rustig de tijd voor.

Tot slot, blijf kalm!

Hoe moeilijk het ook is, blijf zelf zo kalm mogelijk. De kat pikt jouw stress feilloos op.

Matatabi stokjes: Deze stokjes kunnen de kat helpen te ontspannen in stressvolle situaties. Ze worden er rustiger van en raken afgeleid van de stress en spanning die ze op dat moment hebben.

Feliway verspreidt een kopie van het ‘kopjesferomoon’, wat ondersteuning biedt bij stressvolle situaties. Het geeft katten een vertrouwd en veilig gevoel, wat ondersteuning kan bieden bij een bezoek aan de dierenarts.

Gabapentine kan enorm helpen voor de zeer bange katten. Dit middel is alleen op recept verkrijgbaar, neem contact op met onze kliniek als je denkt dat jouw angstige kat dit nodig heeft voor een bezoek aan de dierenarts.

Dit artikel is gepubliceerd op 2 december 2020
Volg ons op Facebook:

SPOED?

Buiten openingstijden kunt u bellen naar 0318 610 112. U krijgt dan te horen op welk nummer de dienstdoende arts bereikbaar is.

Lees hier meer spoedgevallen.