Stichting Zwerfkatten Nederland ziet een toename van kattenziekte bij ongevaccineerde zwerfkatten en zocht contact met de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht om dierenartsen en dier-eigenaren te waarschuwen. Tientallen katten zijn al dodelijk getroffen door dit virus, wat opmerkelijk is zo vroeg in het jaar.
Wat is kattenziekte?
Kattenziekte is een zeer besmettelijk virus dat zich snel verspreidt via de ontlasting van zieke katten. Kattenziekte treft katten van alle leeftijden, maar kittens zijn het gevoeligst. Ook indirect contact, bijvoorbeeld via schoenen en kleding, kan de ziekte verspreiden. Bovendien is het virus zeer resistent en kan buiten de kat maandenlang overleven.
Loopt mijn kat gevaar?
Goed gevaccineerde huiskatten worden nauwelijks getroffen, maar de vaccinatiegraad onder huiskatten in Nederland is jammer genoeg heel laag.
Elke kat, zelfs binnenkatten, kunnen besmet raken met het kattenziektevirus. De eerste symptomen
zijn meestal niet willen eten, sloomheid, braken en diarree. Het virus kan zelfs ongeboren kittens
besmetten via hun moeder. Er bestaat geen geneesmiddel voor kattenziekte, alleen de symptomen
kunnen worden bestreden. Helaas is de ziekte vaak dodelijk voor ongevaccineerde katten.
Ons advies: Zorg ervoor dat de vaccinatie van je kat tegen kattenziekte up-to-date is.
Controleer in het vaccinatieboekje of dierenpaspoort van je kat de laatste vaccinatiegegevens. Heeft je kitten nog niet alle herhalingsvaccinaties gehad? Of is de vaccinatie van je oudere kat bijna drie jaar of langer geleden? Maak dan een afspraak voor een herhalingsvaccinatie.
Kun je de informatie niet vinden of heb je vragen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen in ons systeem zien wanneer jouw kat voor het laatst is gevaccineerd en geven je graag een passend vaccinatie-advies.