Juni = Chipmaand!

Waarom het chippen van je huisdier slim is:

Het is een scenario waar elke huisdierbezitter nachtmerries van heeft: je hond of kat is weggelopen en je hebt geen idee waar ze zijn. Het kan iedereen overkomen, hoe goed je ook oplet.

Om je huisdier zo snel mogelijk weer thuis te krijgen is 1 ding heel belangrijk: chippen!

Wat is een chip precies?

De dierenarts plaatst een kleine microchip, ongeveer zo groot als een rijstkorrel, onder de huid van je huisdier. Deze chip bevat een uniek nummer dat gekoppeld is aan jouw contactgegevens in een database. Het hele proces is zo gepiept en de meeste huisdieren hebben er weinig last van bij het plaatsen. Je kan er ook voor kiezen om het te laten doen wanneer je huisdier onder narcose moet voor een sterilisatie of castratie. Dan merken ze er helemaal niets van.

Waarom zou je je huisdier laten chippen?

  • Snelle herkenning en terugkeer: Stel je voor dat je hond tijdens een wandeling een eekhoorn ziet en besluit een sprintje te trekken, recht de straat uit of het bos in. Of, je kat schrikt zich een hoedje en strekt een sprintje en raakt de weg kwijt. Een chip zorgt ervoor dat als iemand je dier vindt, ze naar een dierenarts of de dierenambulance kunnen gaan waar de chip gescand wordt. Binnen no-time ben jij dan weer herenigd met je huisdier.
  • Een blijvend identificatiemiddel: In tegenstelling tot een halsband of penning, die verloren kunnen raken, zit de chip veilig onder de huid. Dit betekend dat je huisdier altijd geïdentificeerd kan worden.
  • Wettelijke verplichting: Wist je dat in Nederland chippen en registreren voor honden zelfs verplicht is? Dit geldt voor alle pups die na 1 april 2013 geboren zijn én voor honden die uit het buitenland komen. Voor katten is het (nog) niet verplicht, maar het wordt wel sterk aangeraden.

Conclusie: een slimme beslissing:

Of je nu een avontuurlijke hond hebt, of een nieuwsgierige kat die graag op pad gaat of een binnenkat die toch soms stiekem uit het raam glipt, laten chippen is altijd een goede keus.

Het belang van een goede registratie:

Soms is een dier wel gechipt, maar niet geregistreerd bij een databank. In andere gevallen is het dier wel geregistreerd, maar zijn de gegevens verouderd; het telefoonnummer en/of het adres klopt niet meer.

Het is dus belangrijk dat je als huisdiereigenaar ervoor zorgt dat de adresgegevens in de databank up-to-date blijven. Dit kan je eenvoudig online aanpassen via de website van de databank.

Je kunt de registratie van je huisdier in de maand juni gratis laten controleren op de praktijk!

Is je huisdier nog niet gechipt? In de maand juni krijg je 20% korting op het laten plaatsten van de chip. En de registratie ervan regelen wij voor je.

Afspraak maken? Dit kan nu ook heel makkelijk, nu direct, online via onze website. Liever telefonisch? dat kan natuurlijk ook nog altijd: 0318-610112

Dit artikel is gepubliceerd op 8 mei 2024
Volg ons op Facebook:

SPOED?

Buiten openingstijden kunt u bellen naar 0318 610 112. U krijgt dan te horen op welk nummer de dienstdoende arts bereikbaar is.

Lees hier meer spoedgevallen.