Je huisdier gaat op reis en neemt mee terug…

De zomervakantie is begonnen! Steeds meer baasjes nemen hun trouwe viervoeter mee naar hun vakantiebestemming. 

In het buitenland komen andere parasieten voor dan in Nederland. Deze parasieten kunnen vervelende ziektes doorgeven aan je huisdier. Zorg dus voor een goede effectieve bescherming voor je dier tegen deze parasieten: 

Babesia
Babesia wordt hoofdzakelijk overgebracht door de Dermacentor-teek. Deze teek werd tot voor kort alleen in Zuid-Europa aangetroffen, maar heeft zich door veranderingen in het klimaat ook hier kunnen vestigen.

Ehrlichiose
Ehrlichiose is een ziekte die overgedragen kan worden door de bruine hondenteek. Teken besmet met deze bacterie komen voornamelijk voor rond het Middellandse Zeegebied, maar wordt heel soms ook in Nederland aangetroffen.

Leishmaniose
Leishmania is een parasiet die door hele kleine bloedzuigende mugjes overgedragen wordt, de zandvliegen. Ze worden aangetroffen in de landen rond de Middellandse Zee.

Hartworm
De hartworm komt voor in Zuid-Europa, vooral rondom de Middellandse Zee, en wordt overgebracht door steken van besmette muggen. De volwassen wormen leven in de longslagader, en zijn dan niet meer te bestrijden. Infecties moeten we dus zien te voorkomen door preventieve behandelingen: de larven worden dan gedood voordat ze zich ontwikkelen tot volwassen wormen.

Vossenlintworm
De vossenlintworm komt voor bij de vos in grote delen van Midden-Europa. Maar is ook aangetoond in Nederland. Gelukkig tot nu toe alleen in Zuid-Limburg en Oost-Groningen.

Hoe je je huisdier het best kan beschermen tegen deze “exotische” ziektes is afhankelijk van de streek die je gaat bezoeken, en hoe lang. Wij adviseren je daarom graag persoonlijk, zodat we zeker weten dat je huisdier de beste behandeling krijgt. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Dit artikel is gepubliceerd op 23 juli 2021
Volg ons op Facebook:

SPOED?

Buiten openingstijden kunt u bellen naar 0318 610 112. U krijgt dan te horen op welk nummer de dienstdoende arts bereikbaar is.

Lees hier meer spoedgevallen.