Socialisatie kitten
Informatie en tips voor de socialisatie van uw kittenVoorkom gedragsproblemen
Voor veel katteneigenaren is het niet bekend, maar u kunt uw kitten wel degelijk socialiseren. Op deze manier kunnen veel gedragsproblemen voorkomen worden, zoals stress, agressie, in huis plassen, etc.
Wanneer uw kitten net bij u in huis is, is het belangrijk dat uw kitten zelf de omgeving en de mensen kan onderzoeken. Als u op de grond gaat zitten, kunt u uw kitten met wat brokjes naar u toe lokken en onder de kin en/of achter de oortjes kriebelen. Meestal zal uw kitten bereid zijn iets te doen in ruil voor voer, vrijheid of aandacht van u. Beetpakken en tegen de zin van de kat vasthouden is een slechte start. Uw kitten heeft tijd nodig om te wennen.
Als uw kitten gewend is aan het eigen gezin is het goed om uw kitten met zoveel mogelijk andere mensen te laten kennismaken. Als u uw kitten wilt corrigeren is het belangrijk dat u consequent bent. Corrigeren kunt u doen door middel van weg te lopen en uw kitten te negeren of u laat uw kitten schrikken door bijvoorbeeld een vallende sleutelbos.
Spel
Het is belangrijk dat u uw kitten voldoende gelegenheid geeft om te spelen door een variatie aan speeltjes aan te bieden (speelgoedmuisje, tafeltennisballetje, wc rol etc.). Voor de sociale band tussen u en uw kitten is het goed om zelf met uw kitten te spelen. Spel van katten kunnen we onderverdelen in drie soorten:
Spel met voorwerpen
Dit heeft veel aspecten van prooivangst gedrag. Een kitten begint met dit spel rond 6 weken leeftijd en meestal stopt dit met 18 weken. De functie is niet om prooivangst te ontwikkelen, maar om vaardigheden verder te vergroten. Spelen is ervaring opdoen. Als uw kitten prooivangst gedrag gaat oefenen met handen en voeten, kan dat in de toekomst voor agressieproblemen zorgen. Daarom kunt u uw kitten beter niet met uw handen en voeten laten spelen maar een speeltje te gebruiken.
Coördinatiespel
Dit kan alleen of met andere katten gespeeld worden. Het gaat hier om het klimmen in bomen, stoelen of krabpalen, het achter elkaar of achter iets onzichtbaars aanrennen, het over voorwerpen heen springen, etc.
Sociaal spel
Sociaal spel begint vanaf 4 weken leeftijd met elkaar en met hun moeder. In het begin spelen ze vooral in groepjes, maar rond 8 weken spelen katten alleen nog maar in paren. In het begin is dit spel alleen wat naar elkaar slaan met de voorpoten, maar hun coördinatie verbetert snel en dan gaan ze over op stoeien en in elkaar bijten. Door ervaring leert een kitten dat te hard spelen resulteert in dat de ander het spel stopt. Als u agressieproblemen wilt voorkomen is het dus belangrijk dat uw kitten leert dat hij nooit in mensen mag bijten of krabben. Al het spel moet plaatsvinden met speeltjes en zodra uw kitten bijt of krabt, bent u diegene die het spel stopt door weg te lopen en uw kitten te negeren. Tussen de 9 en 14 weken leeftijd zal uw kitten het meeste spelen. Maar al vanaf 12 weken zal u zien dat het sociale spel snel minder wordt.
Wennen aan andere dieren
Het is verstandig om uw kitten zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met rustige honden die gewend zijn om sociaal met katten om te gaan. Ook het laten wennen aan andere katten en huisdieren is een prima leerervaring.
Reismand
U kunt uw kitten leren dat het veilig is om in een reismand te zitten, door de reismand met het deurtje open al in huis neer te zetten. Achter in het mandje kunt u regelmatig wat lekkers neerleggen en uw kitten de tijd geven om erin en eruit te lopen. Als uw kitten deze oefening wekelijks een keer doet, zal het zelden problemen geven als uw kitten er een keer in vervoerd moet worden.
Wennen aan huishoudelijke geluiden
Het is goed uw kitten gedoseerd en op een positieve wijze kennis laat maken met huishoudelijke geluiden zoals een stofzuiger. Laat uw kitten er eerst kennis mee maken zonder dat het geluid aanstaat. Leg wat brokjes op het apparaat en laat uw kitten alles eens goed onderzoeken. Daarna kunt u de stofzuiger een keer aanzetten, maar dit kunt u het beste doen als uw kitten op afstand is.
Kinderen
Uw kitten kan goede ervaringen opdoen met kinderen doordat eerst wat oudere kinderen hem brokjes geven, maar niet oppakken. Als dat goed gaat kunnen jongere kinderen, die meestal drukker zijn en vaker proberen uw kitten op te pakken, kennismaken met uw kitten.
Aaien
Stevig over de rug aaien van de kop naar de staart zal uw kitten waarschijnlijk niet prettig vinden. Ook te lang aaien zal hij meestal niet op prijs stellen. Behalve door weg te lopen zal uw kitten zijn ongenoegen kenbaar maken door ‘plotseling’ uw hand vast te pakken en erin te bijten. Als uw kitten aangeeft iets niet te willen, is het belangrijk dat u niets forceert. Door oefening met brokjes als beloning kunt u het aantal keren aaien langzaam opvoeren.
Vervoeren naar bijv. de dierenarts
U kunt uw kitten laten wennen aan het meerijden in de auto. De eerste oefening is om uw kitten in een stilstaande auto te zetten en hem de kans te geven de auto te onderzoeken. Zodra hij zich prettig voelt in de auto kunt u een stukje gaan rijden. Dan kunt u bijvoorbeeld bij vrienden op bezoek gaan die niet te ver weg wonen. Belangrijk is dat zij geen honden of katten hebben en dat er voor uw kitten in dit vreemde huis lekkere brokjes staan.
Ook het positief kennismaken bij de dierenarts kan later veel problemen voorkomen. Het beste is de eerste keer geen al te vervelende onderzoeken te doen, maar alleen kort aaien, naar het hartje luisteren en wat lekkere brokjes geven. Belangrijk is dat uw kitten altijd de gelegenheid krijgt om te wennen en de omgeving kan verkennen.
Maak ook gebruik van het gratis kitten kennismakingsconsult!
Volg ons
Maandag t/m vrijdag: 08:30 tot 18:00 uur
Zaterdag & zondag: gesloten
Behandeling volgens afspr
Praktische informatie
Online afspraak maken
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Contact
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 08:30 tot 18:00 uur
Zaterdag & zondag: gesloten
Behandeling volgens afspraak
Volg ons
Praktische informatie
Online afspraak maken
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Design & Realisatie: Pica2Studio