Katten
Informatie en tips om uw kat gezond te houdenUw kat
De kat is een populair gezelschapsdier in Nederland. Katten zijn gezellige huisdieren die in veel verschillende rassen, soorten en maten voorkomen. Het is belangrijk om een kat goed te socialiseren, dit komt de gezondheid ten goede en het zorgt ervoor dat de kat makkelijker kan omgaan met andere dieren, mensen en ook nieuwe situaties.
Waar u een kitten of kat ook koopt, loop altijd de checklist van het LICG even door. Op die site ook veel informatie over katten te vinden. Hieronder lichten wij enkele onderwerpen uit.
Snel naar:
Bloeddrukmeting
Vaccinatie
Gebitsbehandeling
Praktische tips:
Urine opvangen
Tabletten geven
Oren zalven
Bezoek aan de dierenarts
Snel naar:
Bloeddrukmeting
Vaccinatie
Gebitsbehandeling
Praktische tips:
Urine opvangen
Tabletten geven
Oren zalven
Bezoek aan de dierenarts
Vaccinatie
Vaccinatie kat
Op onze praktijk hanteren wij het volgende vaccinatie schema:
- 9 weken: Kittenenting: Katten- niesziekte
- 12 weken: Kittenenting: Katten- en niesziekte
Met deze cocktail enting wordt uw kat beschermd tegen Kattenziekte en Niesziekte, veroorzaakt door het Calicivirus en het Herpesvirus.
Na 1 jaar wordt de cocktailenting herhaald en daarna volgen we een alternerend ent schema. Dat wil zeggen dat we de volgende twee jaar de vaccinatie tegen niesziekte geven, en het derde jaar weer de grote cocktail. De afweerstoffen tegen kattenziekte blijven ongeveer 3 jaar aanwezig bij de kat, dus deze enting hoeft niet elk jaar herhaald te worden.
Wij sturen elk jaar een herinneringskaartje om te helpen onthouden dat uw kat weer gevaccineerd moet worden.
Bloeddrukmeting
Hypertensie
Een hoge bloeddruk (hypertensie) komt relatief vaker voor bij katten dan bij honden. Ook de schadelijke gevolgen van een hoge bloeddruk worden vaker vastgesteld bij de kat. Het is belangrijk om een hoge bloeddruk zo snel mogelijk te diagnosticeren en te behandelen.
Eén op de vijf katten krijgt te maken met hypertensie. Met name bij oudere katten. Je hoeft er niets van te merken, terwijl het wel schadelijke gevolgen heeft.
Een hoge bloeddruk kan ernstige schade aanbrengen aan organen, met name aan de ogen, hersenen, hart en nieren. Andersom is het ook zo, dat slecht werkende organen kunnen zorgen voor een te hoge bloeddruk!
Ook bij katten met hyperthyreoïdie (een te hard werkende schildklier) zien we vaak dat de bloeddruk stijgt.
Hoe gaat een bloeddrukmeting in zijn werk?
De apparatuur die gebruikt wordt om de bloeddruk te meten is over het algemeen hetzelfde als de apparatuur die bij mensen wordt gebruikt. Het opblaasbare manchet wordt bij de kat om de staart geplaatst.
De bloeddrukmeting is niet pijnlijk, maar het kan natuurlijk voor het dier wel een beetje vreemd aanvoelen.
Voor een betrouwbare meting is het belangrijk dat de kat zo goed mogelijk ontspannen is. Het is daarom belangrijk dat we rustig de tijd kunnen nemen voor de meting. U bent er als eigenaar ook gewoon bij aanwezig.
Veel katten vinden het spannend om in de praktijk te zijn. Daardoor kan de bloeddruk stijgen. Om ze te laten wennen aan de metingen wordt er 5 tot 10 keer de bloeddruk gemeten. Een gemiddelde van deze metingen geeft een goed beeld van de bloeddruk.
Voor de behandeling van hypertensie zijn er een aantal medicijnen beschikbaar. Voor welk medicijn wordt gekozen, hangt af van de oorzaak van de te hoge bloeddruk bij elk specifiek geval.
Gebitsbehandeling
Preventie
- Tanden en kiezen poetsen met kattentandenborstel en tandpasta met kipsmaak
- Dental gebitsverzorgende voeding
- Vet aquadent vloeistof tegen tandplak, tandsteen en slechte adem
Waarom een gebitsbehandeling?
In de eerste plaats voor het welzijn van uw kat. Bedenk zelf maar eens hoe pijnlijk ontstoken tandvlees of een ontstoken kies kan zijn. Maar een kat laat vaak geen pijn zien door bijvoorbeeld te stoppen met eten, aangezien eten zijn eerste levensbehoefte is. Pas als ontstoken tandvlees weer gezond is of een ontstoken kies behandeld is, merkt de eigenaar vaak hoe veel levendiger zijn kat weer is.
Ook kunnen de bacteriën die zich ophopen in tandplak, tandsteen en ontstoken tandvlees terecht komen in de bloedbaan. Van daaruit bereiken zij organen als hart en nieren en veroorzaken daar schade. Veel dieren ontwikkelen hierdoor op latere leeftijd hart- en nierproblemen. Daarnaast zal uw kat een stuk frisser ruiken uit de bek, ook niet onbelangrijk!
Controle
U kunt zelf in de gaten houden of uw kat problemen heeft. Als uw kat uit de bek stinkt, veel plak op de tanden heeft, van eetgedrag verandert, aan de bek krabt, pijn heeft bij het aanraken van de kop of slecht wil eten, is het tijd om een afspraak te maken bij de tandarts.
Jaarlijks bij de vaccinatie controleert de dierenarts ook het gebit van uw kat.
Een bezoek aan de dierenarts
Kies de juiste vervoersmand
- Groot genoeg voor de kat om er gemakkelijk in en uit te gaan.
- Stevig en makkelijk schoon te maken.
- Open te maken bovenkant is makkelijk, uw kat kan bij de dierenarts in het onderste gedeelte blijven zitten. Meestal blijft een kat dan rustiger.
Op de praktijk
We kunnen niet alle stress voorkomen, maar wel ons best doen om het bezoek voor de kat en voor u zo positief mogelijk te maken.
De katten parkeerplaats in de wachtkamer zorgt voor overzicht en een veilige hoogte voor de kat. We proberen de wachttijden zo kort mogelijk te houden door op afspraak te werken.
Vertrouwde geuren zorgen voor minder stress
- Gebruik het mandje thuis als slaap- of voerplek van uw kat. Dan is er geen associatie met de dierenarts.
- In het mandje kunt u een handdoek of dekentje met de geur van thuis leggen. Eventueel een reserve meenemen mocht hij zijn mandje bevuilen.
- Wrijf met een doekje langs de kop van u kat om zijn geur op te nemen. Wrijf met dit doekje langs het mandje en leg het erin.
- Spray een half uur voor vertrek Feliway (feromonen) in het mandje.
- Als uw kat niet vrijwillig in het mandje wil, kunt u hem in een handdoek wikkelen en hem met handdoek en al in het mandje zetten.
Stress verminderen
- Feliway classic spray verspreidt een kopie van het ‘kopjesferomoon’, wat ondersteuning biedt bij stressvolle situaties. Het geeft katten een vertrouwd en veilig gevoel, waarmee je ondersteuning kan bieden bij een bezoekje aan de dierenarts.
- Matatabi stokjes kunnen de kat helpen ontspannen in stressvolle situaties. Ze worden er rustiger van en raken afgeleid van de stress en spanning die ze op dat moment hebben.
- Voor zeer bange katten is er medicatie met een stress verlagend effect; Gabapentine (alleen op voorschrift van de dierenarts)
- Huisbezoek; er is ook de mogelijkheid dat de dierenarts bij u aan huis komt. (Dit kan helaas niet in alle gevallen, soms is het toch echt nodig om naar de praktijk te komen)
- Tot slot, blijf zelf zo kalm en nonchalant mogelijk. Uw kat pakt stress feilloos op.
Weer thuis
Laat uw kat na het dierenartsbezoek even bijkomen. Als u meerdere katten heeft het liefst in een aparte ruimte totdat hij weer op zijn gemak is en volledig helder na bijvoorbeeld een operatie.
De thuisblijvende kat kan ineens gaan blazen of grommen naar de kat die bij de dierenarts is geweest. Katten communiceren via geuren. De kat die weg is geweest ruikt opeens naar geuren van ontsmettingsmiddel, medicatie of naar angstzweet. De thuisblijver herkent zijn huisgenoot hierdoor niet direct of kan reageren op de geur van angstzweet. Sommige katten gaan de ander poetsen om de vreemde geur weg te werken. Andere katten kunnen overgaan tot de aanval of gaan grommen.
Praktische tips
Tabletten ingeven
Wanneer het niet lukt om de kat de medicijnen zelf op te laten eten…
Rechtstreeks in de bek
Zet uw kat op een handdoek op tafel. U kunt zijn bek openen door voorzichtig de wangen naar binnen te drukken, hierdoor doet de kat zijn bekje open. Met de andere hand duwt u de tablet naar binnen (zo ver mogelijk achter op de tong) en laat uw kat even slikken. Houd zijn kopje daarbij niet omhoog of naar achteren, want dat bemoeilijkt het slikken! U kunt wel over het keeltje wrijven. Geef de kat meteen wat te drinken of spuit voorzichtig wat water in het bekje, om te voorkomen dat de tablet in de keel of slokdarm blijft steken en daar irritatie kan veroorzaken. Goed opletten of de kat niet toch na een paar tellen de tablet uitspuugt!
Wanneer het niet lukt de tablet met de vingers in het bekje te krijgen kunt u hiervoor ook eventueel een pillenschieter gebruiken.
Moeilijke katten
U kunt een tablet fijnmalen tot poeder en het door iets heen mengen met een sterke smaak (leverworst, paté, smeerkaas, beetje tonijn op water uit blik etc.) Of de Easypil gebruiken, dit is een worstje waarvan je een laagje om de tablet heen kunt kneden.
Het is handig om de kat eerst iets zonder medicijn te geven en dan een portie mèt tablet.
Mocht dit allemaal niet lukken dan kunt u uw kat ook inbakeren met een handdoek. Dan heeft u minder last van de nagels en de kans op ontsnappen is kleiner.
Oren zalven
Veel katten hebben een hekel aan het toedienen van oorzalf, stilzitten wil dus nog weleens lastig zijn.
- Zet de kat op tafel op een handdoek.
- Til de oorschelp op en zoek de gehoorgang.
- Duw het opzetstukje van de tube oorzalf in de gehoorgang richting de neus, goed knijpen zodat er voldoende zalf in het oor komt. Als u de tube er langzaam uithaalt, is het van belang dat u de zalf eruit ziet komen.
- Oordruppels kunt u in de gehoorgang laten vallen.
- Masseer het kraakbeen gedeelte, hierdoor verspreidt de zalf/ druppels gelijkmatig in de gehoorgang. U kunt dit dan ook horen.
- Wanneer uw kat tegenstribbelt, kunt u hem inbakeren in een handdoek en een tweede persoon vragen om de druppels of zalf in het oor aan te brengen.
- Beloon uw kat met iets lekkers!
Urine opvangen
Het klinkt simpel; even een plasje naar de dierenarts brengen, maar in de praktijk valt dat niet altijd mee.
Zorg ervoor dat de kattenbak die u wilt gebruiken heel schoon is. Sop hem uit en spoel hem grondig uit, zodat er geen resten schoonmaakmiddel achterblijven. U kunt de kattenbakvulling vervangen door een (in stukken geknipte) plastic zak, maar als de kat dit niet accepteert zijn er speciale Katkor korrels bij ons te koop. Deze plastic kattenbakkorrels zijn niet absorberend. Wanneer de kat geplast heeft, kunt u de urine opzuigen en bewaren met de bijgeleverde pipet en buisje.
Wanneer u meerdere katten heeft, kunt u uw kat in een aparte ruimte zetten zoals de badkamer, om de urine op te vangen.
Hoeveel urine is er nodig?
Enkele druppels zijn niet voldoende voor het onderzoek, dit moet minimaal 2 theelepels vol zijn. Brengt u de urine het liefst direct naar de praktijk. De uitslagen zijn bij verse urine het meest betrouwbaar.
De opgevangen urine niet in de koelkast bewaren!
Kittens
Kitten kennismakingsconsult
De naam zegt het al, wij bieden een consult aan om kennis te maken met uw nieuwe kitten.
De dierenarts zal uw kitten kort nakijken, aaien en wat lekkers geven. Het positief kennismaken met de dierenarts geeft uw kitten de kans om te wennen aan het reismandje, het vervoer, de praktijk en de dierenarts. Tijdens dit consult zullen wij niet vaccineren om het zo positief mogelijk te laten zijn voor uw kitten.
Er zijn geen kosten verbonden aan dit consult.
Socialisatie kitten
Voor veel katteneigenaren is het niet bekend, maar u kunt uw kitten wel degelijk socialiseren. Op deze manier kunnen veel gedragsproblemen voorkomen worden, zoals stress, agressie, in huis plassen, etc. We hebben hiervoor een aparte pagina opgesteld.
Vaccinatie
Uw kitten kan beschermd worden tegen twee besmettelijke ziekten:
- Op 9 weken leeftijd: Katten- en Niesziekte (soms is dit bij de fokker al gebeurd)
- Op 12 weken leeftijd: Katten- en Niesziekte
- Daarna dient deze vaccinatie éénmaal per jaar herhaald te worden.
Vanaf 1-jarige leeftijd zal de vaccinatie tegen kattenziekte om de drie jaar gegeven worden, de vaccinatie tegen niesziekte moet ieder jaar gegeven worden.
Buitenland
Indien uw kat meegaat naar het buitenland is het verplicht minimaal 21 dagen voor vertrek de kat te enten tegen hondsdolheid (Rabiës). Dit kan vanaf 12 weken leeftijd. Check altijd de invoereisen per land.
Enkele pensions/hotels wensen ook dat er jaarlijks de BB (Bordetella) enting gegeven wordt. De eerste keer moet dit minimaal 21 dagen voor vertrek.
Voeding
Kittenvoeding kan gegeven worden tot wanneer het kitten is gesteriliseerd of gecastreerd. Hierna kan overgestapt worden op een volwassen kattenvoeding.
Tot drie maanden leeftijd is het goed om uw kitten 3-4 maal per dag eten te geven. Daarna kunt u overgaan tot 2-3 maal per dag. Brokjes volstaan, blikvoeding mag maar weet wel dat dit voor maar liefst 80% uit water bestaat. Brokjes bevorderen een goede mondhygiëne en kunnen tevens als snoepjes gebruikt worden, maar er zijn ook speciale verantwoorde kattensnoepjes verkrijgbaar.
Tafelresten raden wij af omdat deze vaak te vet, te kruidig en te zout zijn. Belangrijk is dat u met lichte druk van uw vingers de ribben moet kunnen blijven voelen.
Vlooien
Wanneer uw kitten vanuit het nest vlooien heeft meegekregen is het belangrijk om deze goed te bestrijden. De vlooien geven veel overlast bij uw kitten en kunnen uw kitten besmetten met lintwormen! Voor het ontvlooien van jonge dieren zijn goede en veilige middelen te verkrijgen.
Ontwormen
Elk kitten heeft spoelwormen vanuit het nest. Via de moeder wordt de kitten al bij de geboorte geïnfecteerd en met de moedermelk blijft de infectie doorgaan. Daarom adviseren wij uw kitten regelmatig te ontwormen.
- Elke maand tot 6 maanden leeftijd
- Elke 2 maanden tot 1 jaar
- Daarna minimaal 4 maal per jaar ontwormen
De dosering is naar het gewicht van de kat.
Gebit
Een goede mondhygiëne is belangrijk voor de gezondheid van uw kitten. U kunt uw kitten er al vroeg aan wennen met het openen van de bek, de lip optrekken en met uw vinger, gaasje of kattentandenborstel over de tanden te bewegen. Zo verwijdert u tandplak en voorkomt tandsteen. Bouw dit langzaam op en houd het leuk voor uw kitten! Beloon hem bijvoorbeeld met een brokje.
Identificatiechip
Deze chip wordt onderhuids bij uw kat ingebracht. Alle instellingen die met honden en katten werken hebben een ‘chipreader’ en kunnen zo bij weglopen of een aanrijding de unieke code van uw kat aflezen. Via internet is aan deze code uw telefoonnummer gekoppeld.
De identificatiechip kan bijvoorbeeld tijdens de 12 weken vaccinatie gegeven worden of wanneer uw kat gecastreerd of gesteriliseerd wordt.
Verzekering
Als uw kat ziek wordt of een ongeluk krijgt, wilt u hem natuurlijk de medische zorg geven die op dat moment nodig is. Met een goede verzekering hoeft u zich over onverwachte rekeningen geen zorgen meer te maken. Houdt u er rekening mee dat als u een verzekering afsluit op jonge leeftijd van uw kat, u meestal een lagere instappremie betaalt.
Kitten kortingsconsult
Er verandert lichamelijk veel aan uw kitten tussen de laatste kittenvaccinatie en de vaccinatie een jaar later. Denkt u bijvoorbeeld aan het wisselen van het gebit, de groei en het indalen van de testikels bij de katertjes.
Omdat wij veel waarde hechten aan de lichamelijke ontwikkeling van uw kitten, bieden wij u een eenmalig kortingsconsult aan voor uw kitten op de leeftijd van ca. 6 maanden.
* Eventuele gezondheidsklachten of aandoeningen vallen buiten dit consult.
Kosten
U betaalt voor dit kitten consult €23,50 i.p.v. €47,50. Tijdens dit consult wordt uw kitten gecontroleerd op:
- Wisselen van gebit
- Geslachtsapparaat
- Lymfeknopen
- Voedingstoestand
- Oren
- Hart- en vaatstelsel
- Bewegingsapparaat
- Ogen
- Digestie apparaat
Seniors
Hoezo oudje?
Net als mensen, kunnen katten grijze haren krijgen, vooral rond de snuit. En de vacht kan wat stugger worden. Maar er zijn ook kleine veranderingen zoals; meer slapen, meer drinken, wat moeilijker opstaan, minder springen en soms wat afwezig zijn.
Klachten
Vaak beginnen deze klachten zonder dat we daar erg in hebben, of we denken dat het bij het ouder worden hoort. Vooral bij katten is dit vaak moeilijk te zien omdat ze meesters zijn in het verbergen van hun lichamelijke ongemakken. Er zijn lichaamsfuncties die kunnen gaan afnemen bij oudere katten. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan:
- Arthrose
- Hartfalen
- Nierfalen
- Overactieve schildklier
- Suikerziekte
- Staar
- Hoge bloeddruk
- Cognitieve achteruitgang
Bij katten van 8-10 jaar en ouder adviseren wij een senior consult. Zo kunnen we eventueel aanwezige aandoeningen vroeg opsporen en daardoor in een eerder stadium gaan behandelen en onder controle houden.
Wat kunt u zelf doen?
Er zijn senior diervoeders verkrijgbaar voor de oudere kat. Deze voeding is beperkt in eiwitten om de verminderde functie van de nieren door ouderdom op te vangen. En met toevoegingen die helpen bij de ondersteuning van gezonde gewrichten.
Er zijn ook voedingssupplementen verkrijgbaar voor het behoud van soepele gewrichten.
Daarnaast blijft het belangrijk dat de kat fit en op gewicht gehouden wordt.
Het Senior Consult
Tijdens het consult controleren we op verschillende punten, zoals oren, ogen, gebit, hart, longen, buik vacht, gewicht en gewrichten.
Dit lichamelijk onderzoek wordt aangevuld met bloedonderzoeken. Hierbij testen we de functie van de nieren (tevens SDMA), de lever en de schildklier (T4) en we testen op glucose en eiwit. Daarnaast controleren we de bloeddruk en we verrichten een urine onderzoek. U kunt hiervoor het beste verse ochtendurine mee brengen.
U bent als eigenaar aanwezig bij het senior consult. U mag uw kat ook een dagdeel bij ons laten.
Tip!
Het senior consult kan gecombineerd worden met de jaarlijkse vaccinatie of een gebitsbehandeling.
Volg ons
Maandag t/m vrijdag: 08:30 tot 18:00 uur
Zaterdag & zondag: gesloten
Behandeling volgens afspr
Praktische informatie
Online afspraak maken
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Contact
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 08:30 tot 18:00 uur
Zaterdag & zondag: gesloten
Behandeling volgens afspraak
Volg ons
Praktische informatie
Online afspraak maken
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Design & Realisatie: Pica2Studio