Honden
Informatie en tips om uw hond gezond te houdenUw hond
De hond is een van de populairste gezelschapsdieren in Nederland. Honden zijn ook fantastische huisdieren en ze komen in veel verschillende rassen, soorten en maten voor.
Het is belangrijk om een hond goed te socialiseren, dit komt de gezondheid ten goede en het zorgt ervoor dat de hond makkelijker kan omgaan met andere dieren, mensen en ook verschillende situaties. Elk ras heeft zijn eigen karakter. Niet elke hond past bij elke eigenaar en situatie. Ga op zoek naar de beste combinatie. Bereidt u goed voor voordat u een pup of hond koopt. Op de website van het LICG is veel informatie over honden te vinden.
Bent u op zoek naar een pup? Volg dan onze checklist, wanneer u alle punten van deze checklist volgt kan dit helpen voorkomen dat u terechtkomt bij een foute fokker of handelaar.
Heeft u een hond op het oog en wilt u graag advies? Neemt u vooral contact op met de praktijk, wij helpen graag!
Snel naar:
Vaccinatie
Castratie
Sterilisatie
Praktische tips:
Urine opvangen
Tabletten geven
Oren zalven
Vaccinatie
Entschema voor de hond
Op onze praktijk hanteren wij het volgende vaccinatie schema:
- 6 weken: Puppy enting (Hondenziekte en Parvo)
- 9 weken: Parvo en Weil enting en Kennelhoest
- 12 weken: Cocktail enting
Met deze cocktail enting wordt uw hond beschermd tegen Parvo, Weil, Hondenziekte en Leverziekte (HCC).
Na 1 jaar wordt de cocktail enting herhaald en daarna volgen we een alternerend vaccinatie schema. Dat wil zeggen dat we de volgende twee jaar de vaccinatie tegen Ziekte van Weil geven en het derde jaar weer de cocktail. De afweerstoffen tegen Parvo en Hondenziekte blijken namelijk lang aanwezig te blijven bij de hond. De vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) wordt elk jaar herhaald.
U krijgt elk jaar een herinneringskaartje om te helpen onthouden dat uw hond gevaccineerd moet worden.
Tegen welke ziektes wordt er ingeënt:
Hondenziekte
Hondenziekte komt over de hele wereld voor en is zeer besmettelijk. Jonge honden kunnen eraan overlijden. Oudere honden hebben last van hun luchtwegen, waardoor hoesten en neus uitvloeiing voorkomen. Ook kunnen ze last krijgen van hun zenuwstelsel, wat voor blijvende problemen kan zorgen, ook nadat het virus weg is.
Parvo
Parvo, een ziekte die bij de jonge hond heftig braken en bloederige diarree en ook bij de oudere hond ernstige ziekteverschijnselen veroorzaakt, is een zeer besmettelijke ziekte. Het parvo-virus blijft lang actief in uitwerpselen en kan zo lang voor besmetting zorgen.
HCC
Besmettelijke leverziekte (Hepatitis Contagiosia Canis) wordt veroorzaakt door het CAV-1 virus. Dit virus verspreidt zich voornamelijk via de urine. De dieren kunnen er erg ziek van zijn, en zoals de naam al aangeeft, wordt de lever (ernstig) aangetast. Vooral jonge honden kunnen er ook plotseling door sterven.
Ziekte van Weil (leptospirose)
Leptospiren zijn beweeglijke bacteriën. Ze besmetten de hond via wondjes, slijmvliezen, maar ook door de huid. Via de urine wordt de ziekte overgebracht op andere dieren. De nieren en de lever worden ernstig aangetast en de honden kunnen heel erg ziek worden. Jaarlijks vaccineren is noodzakelijk.
Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest)
Kennelhoest wordt veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën. Omdat in een kennel veel honden bij elkaar zitten, vindt veel uitwisseling plaats van bacteriën en virussen (de honden blaffen veel naar elkaar). Daarom heeft de ziekte de naam kennelhoest gekregen. De honden hoesten voortdurend, schrapen vaak de keel en geven soms slijm of bloed op.
Maar ook als u met de hond wandelt in een omgeving waar besmette honden uitgelaten worden, kan hij de ziekte oplopen.
Jaarlijkse inenting kan niet helemaal voorkomen dat de hond kennelhoest krijgt, omdat meerdere factoren meespelen, maar als uw hond besmet wordt, zal hij er wel minder ziek van zijn.
Hondsdolheid
Hondsdolheid (Rabiës) is een virusziekte die zeer besmettelijk is voor vrijwel alle zoogdieren. De afloop is vrijwel altijd dodelijk. Als u met de hond naar het buitenland gaat, moet hij, minstens 3 weken van tevoren tegen hondsdolheid ingeënt worden. De vaccinatie is 3 jaar geldig. Invoereisen zijn per land te bekijken op www.licg.nl/invoereisen
Sterilisatie en castratie hond
In het kort: bij castratie worden zaadballen of eierstokken verwijderd. Bij sterilisatie worden zaadleiders of eileiders onderbroken.
Toch is het in de volksmond zo gebruikelijk om de term steriliseren te gebruiken bij teven, dat wij deze voor de duidelijkheid ook gebruiken.
Wel of niet doen?
De beslissing of u uw reu of teef wel of niet wilt laten castreren kunt u altijd in overleg met uw dierenarts maken.
Castratie van de reu
Vanaf 6 maanden leeftijd kan een reu gecastreerd worden. Dit kan operatief of tijdelijk met een implantaat.
Voordelen:
- Voorhuidontsteking wordt meestal minder of gaat geheel over.
- De hond heeft minder interesse in loopse teven.
- De hond kan minder fel worden tegenover andere reuen.
- De hond heeft minder de neiging om tegen iets of iemand op te rijden.
- De reu wordt onvruchtbaar, er kan dus geen ongewenste dekking meer plaatsvinden.
- Omdat de testikels worden weggehaald is er ook geen kans meer om tumoren van de testikels te krijgen.
Nadelen:
- De hond moet een operatie ondergaan en hiervoor onder narcose. Elke operatie brengt een risico met zich mee, het risico is echter heel klein.
- De kans op overgewicht neemt toe wanneer de hoeveelheid voeding niet aangepast wordt.
- De hond kan rustiger worden en zijn gedrag kan iets veranderen, al zien de meeste eigenaren dit als voordeel.
- De vachtstructuur kan veranderen.
Wanneer u twijfelt over het effect dat castratie op de hond overbrengt, kunt u overwegen om de hond eerst chemisch te laten castreren. Chemische castratie werkt namelijk tijdelijk en een operatie is niet omkeerbaar. Een implantaat werkt respectievelijk een half jaar of een jaar en kan ook gegeven worden als de eigenaar geen operatie wil.
Sterilisatie van de teef
Vanaf 6 maanden leeftijd kan een teef gesteriliseerd worden. Sterilisatie bij een teef houdt in dat ze onvruchtbaar gemaakt wordt en dat de teef dus ook geen last meer heeft van periodes waarin ze loops wordt. De baarmoeder blijft in de meeste operaties gespaard, maar de baarmoeder verschrompelt wel op den duur omdat de hormonen van de eierstokken weggevallen zijn. In sommige gevallen wordt wel de baarmoeder verwijderd, bijvoorbeeld als de hond een baarmoederontsteking heeft.
Een teef is gemiddeld 2 keer per jaar loops gedurende 3 weken. De meeste honden worden tussen de 6 en 9 maanden voor het eerst loops. Het beste tijdstip voor een sterilisatie is 3 maanden na de eerste loopsheid, dan is de doorbloeding van de baarmoeder en eierstokken het minst en is er dus ook minder risico op bloedingen tijdens de operatie.
Voordelen:
- De teef wordt definitief onvruchtbaar, er kan dus geen ongewenste dekking meer plaatsvinden. Geen loopsheid meer, dus geen dracht en geen pups.
- Geen baarmoederontsteking meer.
- Geen schijnzwangerschap meer.
- Veel minder kans op melkkliertumoren en suikerziekte indien de teef vóór de 3e tot 4e loopsheid is gesteriliseerd.
Nadelen:
- De hond moet een operatie ondergaan en hiervoor onder narcose. Elke operatie brengt een risico met zich mee, het risico is echter heel klein.
- De kans op overgewicht neemt toe wanneer de hoeveelheid voeding niet aangepast wordt.
- Zeer geringe kans op urine-incontinentie. Dit is te behandelen, maar dit moet wel levenslang.
- De vachtstructuur kan veranderen.
- Jonge teven die al wat pittig waren, kunnen na castratie nog pittiger worden.
Er is bij ons ook de mogelijkheid tot laparoscopische sterilisatie van een hond, dat wil zeggen sterilisatie via een kijkoperatie!
De kijkoperatie wordt uitgevoerd door onze eigen dierenartsen.
Lees hier meer over laparoscopische sterilisatie.
Praktische tips
Tabletten ingeven
De meeste tabletten mogen met voer gegeven worden. De tablet in iets lekkers verstoppen is daarom het makkelijkst. Verstop de tablet in iets wat de hond erg lekker vindt, bijvoorbeeld een stukje worst. Laat de hond zien dat er meerdere blokjes worst voor hem klaarliggen, zodat hij weet dat er meerdere stukjes zullen volgen. Geef uw hond eerst één of meerdere blokjes worst zonder tablet en geef vervolgens het blokje worst met tablet. Geef hem daarna nog één of meerdere blokjes worst zonder tablet. Houdt een gelijkmatig tempo aan van geven, zodat de hond steeds uitkijkt naar het volgende stukje en geen gelegenheid krijgt om na te denken of hij misschien even iets anders proefde dan worst.
Rechtstreeks in de bek
U kunt de bek van uw hond openen door voorzichtig de wangen naar binnen te drukken. Met de andere hand duwt u de tablet naar binnen (zo ver mogelijk achter op de tong) en laat uw hond even slikken. Houd zijn kop daarbij niet omhoog of naar achteren, want dat bemoeilijkt het slikken! U kunt wel over de keel wrijven. Geef de hond meteen wat te drinken of spuit voorzichtig wat water in de bek, om te voorkomen dat de tablet in de keel of slokdarm blijft steken en daar irritatie kan veroorzaken. Goed opletten of de hond niet toch na een paar tellen de tablet uitspuugt!
Beloon daarna de hond uitvoerig zodat hij het als iets positiefs gaat zien.
Wanneer het niet lukt de tablet met de vingers in de bek te krijgen kunt u hiervoor ook een pillenschieter gebruiken.
Oren zalven
Veel honden hebben een hekel aan het toedienen van oorzalf, stilzitten wil dus nog weleens lastig zijn.
- Laat uw hond rustig zitten of staan, beloon hem hiervoor.
- Til de oorschelp op en zoek de gehoorgang.
- Duw het opzetstukje van de tube oorzalf in de gehoorgang richting de neus, goed knijpen zodat er voldoende zalf in het oor komt. Als u de tube er langzaam uithaalt, is het van belang dat u de zalf eruit ziet komen.
- Oordruppels kunt u in de gehoorgang laten vallen.
- Masseer het kraakbeen gedeelte, hierdoor verspreidt de zalf/ druppels gelijkmatig in de gehoorgang. U kunt dit dan ook horen.
- Eventueel kunt u dit met 2 personen doen, zodat één persoon de hond vasthoudt en de ander de handeling doet.
- Is het voor de hond erg pijnlijk om te zalven, vraag ons dan om een pijnstiller.
- Beloon uw hond!
Urine opvangen
Het klinkt simpel; even een plasje naar de dierenarts brengen, maar in de praktijk valt dat niet altijd mee.
Wanneer u urine wilt opvangen, kunt u het beste het bakje of een soeplepel pas onder de straal houden als uw hond al is begonnen met plassen (honden kunnen lastig stoppen als ze eenmaal begonnen zijn).
Voor het opvangen kunt u ook een steriel Uripet opvangsysteem gebruiken. Deze is tegen een kleine vergoeding bij ons verkrijgbaar.
Hoeveel urine is er nodig?
Enkele druppels voldoen niet, voor het onderzoek hebben we ongeveer een eetlepel vol nodig. U kunt de urine in een schoon en droog potje, voorzien van uw gegevens en die van uw hond, afgeven aan de balie. Breng de urine het liefst direct na het opvangen naar de praktijk, de uitslagen zijn bij verse urine het meest betrouwbaar. De opgevangen urine niet in de koelkast bewaren!
Pups
Pup kennismakingsconsult
De naam zegt het al, wij bieden een consult aan om kennis te maken met uw nieuwe puppy.
De dierenarts zal uw pup kort nakijken, aaien en wat lekkers geven. Het positief kennismaken met de dierenarts geeft uw pup de kans om te wennen aan het vervoer, de praktijk, de weegschaal en de dierenarts.
Tijdens dit consult zullen wij niet vaccineren om het zo positief mogelijk te laten zijn voor uw pup.
Er zijn geen kosten verbonden aan dit consult.
Vaccinatie
Uw puppy kan beschermd worden tegen een aantal besmettelijke ziekten:
- Op 6 weken leeftijd: Hondenziekte en Parvo (meestal is dit bij de fokker al gebeurd)
- Op 9 weken leeftijd: Parvo, Weil en Kennelhoest
- Op 12 weken leeftijd: Hondenziekte, Hepatitis, Parvo en ziekte van Weil.
- Daarna dient deze vaccinatie éénmaal per jaar herhaald te worden.
Vanaf 1-jarige leeftijd zal de vaccinatie tegen Hondenziekte, Hepatitis en Parvo om de 3 jaar gegeven worden, de vaccinatie tegen de ziekte van Weil en Kennelhoest moet ieder jaar gegeven worden.
Indien uw hond naar een pension, cursus of uitlaatservice gaat, is het verplicht om uw hond te enten volgens bovenstaand schema.
Indien uw hond meegaat naar het buitenland is het verplicht minimaal 21 dagen voor vertrek de hond te enten tegen hondsdolheid (Rabiës). Dit kan vanaf 12 weken leeftijd.
Voeding
Puppy voeding kan gegeven worden tot een jaar leeftijd. Hierna kan overgestapt worden op een volwassen hondenvoeding. Puppy voeding is te verkrijgen voor zowel kleine als grote hondenrassen, let hier goed op in verband met een juiste groei!
Tot zes maanden leeftijd is het goed om uw pup 3-4 maal per dag eten te geven. Daarna kunt u overgaan tot 2-3 maal per dag. Brokjes volstaan, blikvoeding mag maar weet wel dat dit voor maar liefst 80% uit water bestaat. Brokjes bevorderen een goede mondhygiëne en kunnen tevens als beloning gebruikt worden, maar er zijn ook speciale verantwoorde hondenkoekjes verkrijgbaar. Tafelresten raden wij af omdat deze vaak te vet en te zout zijn. Belangrijk is dat u met lichte druk van uw vingers de ribben moet kunnen blijven voelen.
Vlooien
Wanneer uw puppy vanuit het nest vlooien heeft meegekregen is het belangrijk om deze goed te bestrijden. De vlooien geven veel overlast bij uw pup en kunnen uw pup besmetten met lintwormen! Voor het ontvlooien van jonge dieren zijn goede en veilige middelen te verkrijgen.
Ontwormen
Elk puppy heeft spoelwormen vanuit het nest. Via de moeder wordt de pup al bij de geboorte geïnfecteerd en met de moedermelk blijft de infectie doorgaan. Daarom adviseren wij uw pup regelmatig te ontwormen. Dosering is naar gewicht.
- Elke maand tot een leeftijd van 6 maanden
- Vanaf 6 maanden elke 2 maanden tot 1 jaar
- Daarna minimaal 4 maal per jaar ontwormen
Gebit
Een goede mondhygiëne is belangrijk voor de gezondheid. U kunt uw pup er al vroeg aan wennen met het openen van de bek, de lip optrekken en met uw vinger, gaasje of hondentandenborstel over de tanden te bewegen. Zo verwijdert u tandplak en voorkomt tandsteen. Bouw dit langzaam op en maak het leuk voor uw pup! Beloon hem bijvoorbeeld met een brokje.
Identificatiechip
Deze chip wordt onderhuids bij uw hond ingebracht. Alle instellingen die met honden en katten werken hebben een ‘chipreader’ en kunnen zo bij weglopen of een aanrijding de unieke code van uw hond aflezen. Via internet is aan deze code uw adres en telefoonnummer gekoppeld. De identificatiechip is per april 2013 verplicht voor pups vanaf 7 weken leeftijd, binnen 8 weken na de geboorte moet de chip zijn geregistreerd bij een aangewezen databank.
Er zijn ook hondenpenningen verkrijgbaar met een QR-code. Iedereen kan met een mobiele telefoon de QR-code uitlezen. Aan deze code is uw telefoonnummer gekoppeld.
Verzekering
Als uw hond ziek wordt of een ongeluk krijgt, wilt u hem natuurlijk de medische zorg geven die op dat moment nodig is. Met een goede zorgverzekering hoeft u zich over onverwachte rekeningen geen zorgen meer te maken. Houdt u er rekening mee dat als u een verzekering afsluit op jonge leeftijd van uw hond, u meestal een lagere instappremie betaalt.
Beweging
Vele keren per dag kleine stukjes wandelen en rustig opbouwen, 5x daags 5 minuten per maand leeftijd. Uw pup van 3 maanden mag dus max. 15 minuten wandelen per keer.
Pup kortingsconsult
op ca. 6 maanden leeftijd
Er verandert lichamelijk veel aan uw puppy tussen de laatste pupvaccinatie en de vaccinatie een jaar later. Denkt u bijvoorbeeld aan het wisselen van het gebit, de groei en het indalen van de testikels bij de reutjes.
Omdat wij veel waarde hechten aan de lichamelijke ontwikkeling van uw pup, bieden wij u een eenmalig kortingsconsult aan voor uw puppy op de leeftijd van ca. 6 maanden.
Eventuele gezondheidsklachten of aandoeningen vallen buiten dit consult.
Kosten
U betaalt voor dit pup consult €23,50 i.p.v. €47,50. Tijdens dit consult wordt uw pup gecontroleerd op:
- Wisselen van gebit
- Geslachtsapparaat
- Lymfeknopen
- Voedingstoestand
- Oren
- Hart- en vaatstelsel
- Bewegingsapparaat
- Ogen
- Digestie apparaat
Seniors
Hoezo oudje?
Honden laten het vaak slecht zien als ze ergens last van krijgen. Des te belangrijker is het om goed op subtiele veranderingen te letten. Denk hierbij aan; meer slapen, meer drinken, wat moeilijker opstaan, minder springen of soms wat afwezig zijn.
Klachten
Vaak beginnen deze klachten zonder dat we daar erg in hebben, of we denken dat het bij het ouder worden hoort. Er zijn lichaamsfuncties die kunnen gaan afnemen bij oudere honden. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan:
- Arthrose
- Hartfalen
- Nierfalen
- Dementie
- Suikerziekte
- Staar
- Het ontstaan van gezwellen
- Incontinentie
- Vergrote prostaat
Wij adviseren het senior consult bij kleine hondenrassen vanaf 9-10 jaar, bij middel tot grote hondenrassen vanaf 8-9 jaar en bij zeer grote hondenrassen vanaf 7 jaar. Zo kunnen we eventueel aanwezige aandoeningen vroeg opsporen en daardoor in een eerder stadium gaan behandelen en onder controle houden.
Wat kunt u zelf doen?
Er zijn senior diervoeders verkrijgbaar voor de oudere hond. Deze voeding is beperkt in eiwitten en verlaagd in fosfor en zout om de verminderde functie van de nieren door ouderdom op te vangen.
En met toevoegingen die helpen bij de ondersteuning van gezonde gewrichten. Er zijn ook voedingssupplementen verkrijgbaar voor het behoud van soepele gewrichten.
Daarnaast blijft het belangrijk dat de hond fit en op gewicht gehouden wordt. De kans op overgewicht wordt groter naarmate de hond ouder wordt. Het is verstandig om het gewicht van uw hond in de gaten te houden om overgewicht te voorkomen. Een seniorvoeding bevat een lager vetgehalte en daardoor minder calorieën dan een normale voeding.
Het Senior Consult
Tijdens het consult controleren we op verschillende punten, zoals oren, ogen, gebit, hart, longen, buik, vacht, gewicht en gewrichten. Dit lichamelijk onderzoek wordt aangevuld met bloedonderzoeken. Hierbij testen we de functie van de nieren (tevens SDMA), de lever en we testen op glucose en eiwit.
Daarnaast verrichten we een urineonderzoek. U kunt hiervoor het beste verse ochtendurine mee brengen. U bent als eigenaar aanwezig bij het senior consult. U mag uw hond ook een dagdeel bij ons laten.
Kosten
De kosten van het senior consult bestaan uit het geriatrisch onderzoek, de bovengenoemde bloedonderzoeken en het urine onderzoek.
Tip! Het senior consult kan gecombineerd worden met de jaarlijkse vaccinatie of een gebitsbehandeling.
Volg ons
Maandag t/m vrijdag: 08:30 tot 18:00 uur
Zaterdag & zondag: gesloten
Behandeling volgens afspr
Praktische informatie
Online afspraak maken
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Contact
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 08:30 tot 18:00 uur
Zaterdag & zondag: gesloten
Behandeling volgens afspraak
Volg ons
Praktische informatie
Online afspraak maken
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Design & Realisatie: Pica2Studio