Hoe houd je je konijn gezond en gelukkig?

Konijnen zijn fantastische huisdieren. Het zijn vriendelijke, nieuwsgierige en intelligente dieren.

De gemiddelde levensverwachting van een konijn is 8-10 jaar. Maar met de juiste zorg en aandacht kunnen konijnen zelfs nog ouder worden. Afgelopen week kwam konijn Pip op de praktijk, en Pip is maar liefst 14 jaar!

Onze 7 tips om je konijnen gezond en gelukkig te houden;

Tip 1: De juiste voeding

De juiste voeding beschermd je konijnen tegen een tal van gezondheidsproblemen zoals; gebitsproblemen, spijsverteringsproblemen, overgewicht en urinewegaandoeningen.

Een goed dieet bestaat voor 80% uit hooi en gras, voor 10-15% uit groente en kruiden, voor 5% uit biks (20 gram per kg lichaamsgewicht) en maar een paar procent uit fruit en snoepjes. Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.

Tip 2: Je konijn heeft een maatje nodig!

Konijnen zijn van nature sociale dieren en raken gestrest als ze alleen in een hok zitten. Houd daarom altijd meer dan 1 konijn.

Tip 3: vaccineren

Jaarlijks overlijden konijnen in Nederland aan de konijnenziekten RHD1, RHD2 en myxomatose. Deze ziekten worden veroorzaakt door virussen die overgebracht worden door insecten. Tegen deze ziektes is helaas geen behandeling mogelijk. Jaarlijks je konijn laten vaccineren beschermd tegen deze ziektes. En je konijn krijgt meteen een check-up waarbij de dierenarts de nagels, de tanden, de oren en het gewicht van je konijn controleert.

Tip 4: Voldoende ruimte

Konijnen zijn intelligente, onderzoekende, actieve en atletische dieren die moeten kunnen springen, rennen, zich uitstrekken, graven en rechtop op hun achterpoten kunnen staan.

Voor 2 kleine konijnen heb je al een hok nodig van 150 x 60 x 60 cm. Maar alleen een hok is niet voldoende, want konijnen moeten dus ook kunnen, rennen, springen en graven. Zorg daarom ook voor een ren waarin ze voldoende kunnen bewegen.

Tip 5: Zorg voor een schone leefomgeving

Maak het hok regelmatig schoon, tenminste eens per week. Ververs dagelijks de bodembedekking in de toilethoek of toiletbakken. Ververs dagelijks het drinkwater.

Tip 6: Sterilisatie

Bij vrouwtjes verminderd sterilisatie het risico op baarmoederkanker. Bij sommige rassen treft deze kanker tot 80% van de voedsters. Daarnaast voorkomt sterilisatie ongewenste nestjes. We adviseren de voedsters te steriliseren vanaf 6 maanden leeftijd.

Tip 7: Voorkom verveling

Ook voor konijnen geldt dat ze zich lichamelijk en geestelijk het beste voelen als hun natuurlijke behoeften vervuld worden. Bij konijnen gaat het om beweging, om het zoeken en eten van voedsel, het hebben van sociaal contact, knagen en graven.

  • Zorg voor voldoende knaagmateriaal, zoals wilgentakken. (Geef je konijn geen knaagstenen! deze bevatten te veel kalk en dat kan blaasstenen veroorzaken)
  • Als je konijn graag objecten verplaatst, geef het dan speeltjes zoals kleine kartonnen rolletjes of dennenappels
  • Is het een lekkerbek? Verberg kleine beetjes voedsel op verschillende plaatsen en laat het op ‘schattenjacht’ gaan, of maak een voerpuzzel
  • Zet een stapel dozen klaar zodat hij ze kan beklimmen, of waar hij zich in kan verstoppen
Dit artikel is gepubliceerd op 8 september 2021
Volg ons op Facebook:

SPOED?

Buiten openingstijden kunt u bellen naar 0318 610 112. U krijgt dan te horen op welk nummer de dienstdoende arts bereikbaar is.

Lees hier meer spoedgevallen.