Grasaar alert!

Ze zijn weer volop te vinden in de bermen, veldjes en langs de stoepranden; grasaren!

Wat zijn grasaren?

Grasaren zijn de zaden van een wilde grassoort. Deze zie je vooral staan in bermen, veldjes en langs stoepen en wegen. Dit zijn precies de plekken waar je met je huisdier snel een ommetje maakt. Door hun kleine weerhaakjes en scherpe puntjes kunnen deze kruipende aren voor pijnlijke problemen zorgen!

Wanneer een hond of kat door het gras loopt breken de aren af en hechten zich vast aan de vacht. Door de kleine weerhaakjes kan de grasaar steeds verder kruipen en ook diep de huid binnendringen. Je ziet de grasaren vaak in de oren, tussen de tenen, in de wang, keel, bij het oog en in de neus.

Controleer je hond na elke wandeling op grasaren, zo kan je veel narigheid voorkomen.

Alarmsignalen

  • Wanneer een dier een grasaar in zijn oor heeft dan kan hij hevig met zijn kop gaan schudden of gaan klapperen met zijn oren. Bel in dit geval snel een dierenarts. Een grasaar in het oor is erg pijnlijk.
  • Loopt je dier mank? Controleer dan de voetjes en vooral tussen de tenen op aren of ontstekingen
  • Een grasaar in de neus kan hevig niezen veroorzaken, Blijft dit aanhouden neem dan contact op met een dierenarts
  • Tranende ogen en wrijven in de ogen; er kan een grasaar via het ooglid achter de oogbol terecht komen. Daar kan de aar zorgen voor beschadiging van het oog en ontstekingen
  • De aren kunnen in de huid kruipen, er ontstaat dan een zwelling en ontsteking
  • In de bek en de keel kunnen de aren ook blijven steken, wees alert als je hond plotseling veel hoest of braaknijgingen heeft

Dit artikel is gepubliceerd op 21 juni 2021
Volg ons op Facebook:

SPOED?

Buiten openingstijden kunt u bellen naar 0318 610 112. U krijgt dan te horen op welk nummer de dienstdoende arts bereikbaar is.

Lees hier meer spoedgevallen.