Een pup kopen?

Helaas zien we het regelmatig op de praktijk; puppy’s afkomstig van een broodfokker of malafide hondenhandelaar..
Vooral nu er meer vraag is naar pups dan aanbod van goede fokkers kunnen de wachttijden voor een pup soms lang zijn.

Broodfokkers of malafide hondenhandelaars springen hier op in. Dit zijn mensen die pups puur en alleen als handel zien, en over het algemeen weinig met het welzijn en de gezondheid van de dieren op hebben. Ze importeren pups massaal uit het buitenland (meestal oost-Europa) of hebben schuren vol met teefjes van allerlei soorten en maten, die het ene na andere nestje moeten produceren.

Het lastige is dat zo lang er mensen zijn die een pup via zo’n handelaar of broodfokker kopen, deze handel in stand blijft. Mensen worden om de tuin geleid en voor de gek gehouden. Lees je dus goed in wanneer jij van plan bent een puppy te kopen. En probeer vooral te voorkomen dat je terecht komt bij zo’n malafide fokker. Eenmaal oog in oog met zo’n schattige pup en je bent verkocht! Probeer dan nog maar eens nee te zeggen…

Het is ontzettend belangrijk dat de moederhond aanwezig is wanneer jij gaat kijken naar jouw toekomstige pup.  Zij leert de pups namelijk hoe ze zich moeten gedragen en wat normaal hondengedrag is. De pups in Oost-Europese ‘fabrieken’ krijgen hier niets van mee. Daar worden ze veel te vroeg, soms al vanaf 4 of 5 weken, bij hun moeder weggehaald. Een pup leert in de eerste weken van zijn leven niet hoe hij zich moet gedragen tegenover mensen en soortgenootjes, maar ook dat hij niet bang hoeft te zijn voor bijvoorbeeld geluiden die voor ons heel normaal zijn. Geluiden zoals; langsrijdende auto’s of spelende kinderen. Dit noemen we socialisatie, een dier dat niet goed gesocialiseerd is kan levenslang gedragsproblemen vertonen.
Door het gemis van de moederhond kan het immuunsysteem van de pups zich niet goed ontwikkelen waardoor deze pups ook veel vatbaarder zijn voor infecties. Ze hebben vaak meerdere parasieten bij zich en daarnaast is het leed van de fokteefjes op deze bedrijven groot..

De dieren- bescherming heeft een checklist opgesteld, dit kan helpen voorkomen dat je bij een foute handelaar belandt.
Ben je zelf op zoek naar een nieuwe pup of ken je iemand in je omgeving die op zoek is? Neem dan een kijkje op: checklist-foute-puppyhandel En help op deze manier mee om de handel in pups tegen te gaan.

Mocht je een pup op het oog hebben en wil je graag advies? Neem vooral contact op met de praktijk, wij helpen graag!

Dit artikel is gepubliceerd op 26 november 2020
Volg ons op Facebook:

SPOED?

Buiten openingstijden kunt u bellen naar 0318 610 112. U krijgt dan te horen op welk nummer de dienstdoende arts bereikbaar is.

Lees hier meer spoedgevallen.