Een hoge bloeddruk (hypertensie) komt bij de oudere katten veel voor. Aan de meeste katten met een hoge bloeddruk merk je niets op, want ze zijn van nature zo ingesteld dat ze hun pijntjes verbergen. Je kat kan dus vrolijk spinnend op je schoot liggen of achter de muizen aan rennen, terwijl er wel degelijk iets aan de hand is. .
Als de bloeddruk langere tijd hoog is kunnen er problemen ontstaan. Een kat met een hoge bloeddruk kan iets gaan mankeren aan zijn vitale organen. Bijvoorbeeld de nieren, ogen, hersenen, hart en bloedvaten. Als de hoge bloeddruk van je kat niet wordt behandeld, dan kan dit leiden tot ernstige aandoeningen waardoor hij een minder lang en minder leuk leven heeft. Wacht dus niet totdat je signalen ziet, want dan is het kwaad al geschied..
Regelmatig een controle
Regelmatig de bloeddruk van je oudere kat laten controleren kan ervoor zorgen dat eventuele problemen snel worden opgespoord. Voor oudere katten (vanaf zeven jaar) komt dat neer op één controle per jaar. Je kan deze controle bijvoorbeeld heel goed combineren met de jaarlijkse vaccinatie.
Signalen van een kat met een hoge bloeddruk
Een kat met een hoge bloeddruk kan zich soms toch wat anders gaan gedragen:
Hij kan zich gaan verstoppen, wat slomer zijn of misschien wat afwezig lijken. De signalen kunnen ook samenhangen met aandoening aan de organen, veroorzaakt door de hoge bloeddruk:
- Meer drinken en plassen, minder eetlust, braken en afvallen. Mogelijk is er ook sprake van nierfalen.
- Meer eetlust maar toch valt hij af, onrust, regelmatig braken of diarree. Er kan dan sprake zijn van een schildklierprobleem.
- Plotselinge blindheid, wiebelig lopen of een plotselinge verlamming door een hersenbloeding, veroorzaakt door een te hoge bloeddruk
Hoe meten wij de bloeddruk bij de kat?
Omdat door angst en spanning de bloeddruk omhoog gaat is het belangrijk dat er genoeg tijd wordt uitgetrokken om je kat op zijn gemak te stellen en een betrouwbare meting te verrichten. De meting vindt plaats bij ons op de praktijk en als eigenaar mag je daarbij aanwezig zijn, graag zelfs!
Bij elkaar duurt dit onderzoek ongeveer 30-40 minuten. We meten de bloeddruk aan de staart; om de staart plaatsen we een opblaasbaar bandje (cuff), deze cuff wordt opgepompt en zo wordt de bloeddruk gemeten. Dit doen we een aantal keer. Het onderzoek doet geen pijn, het kan voor de kat wel een beetje vreemd aanvoelen.
Voor de kat is de normale systolische bloeddruk ongeveer 135 mm Hg.
We spreken van een milde hypertensie bij waarden tussen de 150 – 160 mm Hg. Tussen 160 – 180 mm Hg is sprake van een matige hypertensie, bij waarden boven de 180 mm Hg spreken we van ernstige hypertensie. Meestal zien we ook pas de problemen ontstaan bij waarden van 175 mm Hg of hoger.
Gelukkig is een te hoge bloeddruk goed te behandelen met medicatie.
Test je kennis met onze bloeddrukquiz! Beantwoord de vragen en stuur je antwoorden naar info@dierenartsede.com. Je maakt kans op een gratis bloeddrukmeting voor je geliefde kat! (meedoen kan t/m 31 juli)