Angst voor de dierenarts

Veel honden zijn bang om naar een dierenarts te gaan. Jouw hond ook?

Neem bijvoorbeeld Kai, de hond van de foto, die kruipt in de wachtkamer al bij zijn baas op schoot. 

Een bezoek aan de dierenarts kan honden een hoop stress, spanning en angst opleveren. Eigenlijk is dat ook niet zo gek, het ruikt er vreemd en er worden dingen van je hond gevraagd die nieuw en spannend zijn zoals; op de weegschaal stappen, door een vreemde in de bek en oren laten kijken, temperatuur opmeten, enz. 

Toch is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Of het nou is voor een halfjaarlijkse check-up of omdat jouw hond een probleem heeft, een geregeld bezoek aan de dierenarts is belangrijk voor de algemene gezondheid van jouw hond.

Je kan je hond helpen door hem te trainen. Door diverse handelingen op een positieve en stapsgewijze manier aan te leren raakt de hond hiermee vertrouwd en weet wat hem te wachten staat als hij echt behandeld moet worden bij een dierenarts. 

Daarnaast is het ook vooral een erg leuke training om samen met je hond te doen! Gewoon lekker ontspannen bezig zijn met je hond.

Ook jij als eigenaar leert op deze manier hoe je jouw hond het beste kan begeleiden bij de dierenarts zodat behandelingen sneller kunnen worden doorlopen, zonder stress.

Op de website www.dierenartstraining.nl vind je uitleg en video’s hoe je verschillende handelingen kunt oefenen.

Jong geleerd is oud gedaan; Jonge honden die nog geen angst hebben ontwikkeld zijn natuurlijk makkelijker te trainen. Daarom is het goed om op jonge leeftijd al met deze training te beginnen.

Maar ook honden die al (lichte) dierenartsangst hebben kunnen baat hebben bij deze oefeningen. Voor dieren die extreem bang zijn adviseren wij eerst contact op te nemen met een gedragstherapeut.

Tot slot, heel belangrijk bij een bezoek aan de dierenarts; Straal zelf rust uit.

Als baasje heb je een grote invloed op je hond. Honden voelen namelijk heel goed aan of je gespannen, ontspannen, vrolijk of bijvoorbeeld boos bent. Dat betekent ook dat als jij een ‘niets-aan-de-hand-alles-komt-goed-uitstraling’ hebt, jouw hond meer op z’n gemak zal zijn! Wees dus ontspannen en doe alsof een dierenartsbezoek de normaalste zaak van de wereld is. 

Dit artikel is gepubliceerd op 18 maart 2021
Volg ons op Facebook:

SPOED?

Buiten openingstijden kunt u bellen naar 0318 610 112. U krijgt dan te horen op welk nummer de dienstdoende arts bereikbaar is.

Lees hier meer spoedgevallen.