10 tips voor het wassen van je hond

Is jouw hond ook gek op zwemmen, stinkende modderplassen en rollen door de viezigheid? Dan is het wel eens nodig om hem te wassen.

Toch is het belangrijk je hond niet te vaak te wassen. Honden hebben een natuurlijke beschermlaag op hun huid en vacht, wanneer je te vaak wast dan tast dat die belangrijke beschermlaag aan. (Uitzondering; Honden met een huidziekte of allergie kunnen wel veel baat hebben bij vaak wassen.)

Voor pups is het aan te raden om het wassen te oefenen, zorg ervoor dat het een positieve ervaring is. Was bijvoorbeeld eerst alleen de pootjes met water, en houd het bij een korte wasbeurt met regelmatig een beloning. Zo voorkom je dat een wasbeurt op latere leeftijd een gevecht wordt.

  • Tip 1 borstel je hond voordat je hem gaat wassen

Borstel je hond eerst goed door voordat je begint met wassen, zo haal je de ergste viezigheid, losse haren en klitten er al uit.

  • Tip 2 Heel belangrijk; gebruik een hondenshampoo

De PH (zuurgraad) van de hondenhuid is veel hoger (gemiddeld 7,4) dan die van de mens (PH 5,5). Mensenshampoo zal de huid van de hond veel sneller aantasten, daarnaast zijn de geurstoffen schadelijk voor de hondenvacht en kunnen leiden tot huidirritatie of een allergische reactie.

  • Tip 3 Bescherm de oren van je hond

Heel vervelend; water in je oren! Je kan bijvoorbeeld een prop watten in de oren van je hond doen. Hiermee bescherm je de gehoorgang.

  • Tip 4 Leg een anti-slipmat in de douche of het bad zodat de hond niet kan uitglijden
  • Tip 5 beloon!

Sommige honden vinden wassen een beetje spannend. Je mag hem best regelmatig belonen, zo maak je het krijgen van een wasbeurt leuk!

  • Tip 6 Maak je hond eerst helemaal nat, omdat de shampoos dan het beste werken

Test de watertemperatuur eerst zelf voordat je de douchekop op je hond zet; zorg dat de temperatuur lauw is. Houd de douchekop zo dicht mogelijk, ongeveer een centimeter, van de vacht. Op deze manier dringt het water diep door in de vacht. Gevoelige plekken rond de ogen en de oren kun je het beste met behulp van je vingers of een doekje nat maken.

  • Tip 7 Meng de shampoo vast in een spuitfles met water

Breng daarna met de spuitfles de verdunde shampoo aan op de vacht en masseer het goed in. Laat de shampoo even intrekken, spoel uit, en herhaal zonodig.

  • Tip 8 Spoel de shampoo grondig uit zodat er geen zeepresten achter blijven, deze kunnen zorgen voor irritatie!
  • Tip 9 Klaar? Laat je hond eerst lekker schudden! dan is het meeste er al uit. Droog je hond daarna verder af met een handdoek. Niet te hard wrijven, deppen mag wel.
  • Tip 10 Gebruik liever geen haardroger, zeker niet bij honden met huidproblemen. Hete lucht is niet goed voor de huid en hondenvacht. Bij de hele lange vachten kan het soms wel nodig zijn, maar gebruik dan alleen koude lucht.
Dit artikel is gepubliceerd op 13 januari 2022
Volg ons op Facebook:

SPOED?

Buiten openingstijden kunt u bellen naar 0318 610 112. U krijgt dan te horen op welk nummer de dienstdoende arts bereikbaar is.

Lees hier meer spoedgevallen.